Grooten Singel: samen nieuwe paden maken
De stad Turnhout wil via een kort en krachtig proces van participatie tot een ontwerpend onderzoek komen met een hoge ambitie voor de stedelijke omgeving in het gebied rond de Grooten Singel. De projectzone heeft een groot potentieel om een meerwaarde te vormen voor de binnenstad van Turnhout. De verschillende lopende projecten en plannen in het projectgebied moeten beter op elkaar worden afgestemd om de ambitie van een klimaatrobuust, maatschappelijk relevant en sociaal duurzaam stadsdeel te kunnen waarmaken.
- Type subsidie
Conceptsubsidie
- Thema
Ruimte, Samenleven, Wonen
- Locatie
Turnhout
- Jaar
2023
Beschrijving
Het projectgebied voor de conceptstudie bestaat uit de ruimte tussen twee grote bouwblokken in het stadshart van Turnhout, net ten noorden van de Grote Markt. Drie grote complexen in het projectgebied worden momenteel ondergebruikt: een ietwat verloederd schooldomein van het GO!, het terrein van bedrijf Zellien (sanitair-groothandel, leegstand en verwaarlozing), en delen van “Den bond” (campus van Beweging.net). Het Taxandria-museum (een streekmuseum) ligt ingesloten tussen de terreinen. De stad Turnhout zal het merendeel van het schooldomein verwerven. De rest ervan blijft in eigendom van het Gemeenschapsonderwijs (volwassenenonderwijs anderstalige nieuwkomers).
De Begijnenstraat, westrand van het projectgebied, is de verbinding tussen de belangrijkste historische plekken in het stadshart: de Grote Markt, het Kasteel van de Hertogen van Brabant aan de Warande, en het Begijnhof (UNESCO-werelderfgoed), maar de straat heeft nog de oude inrichting als verkeersweg. Het Taxandria-museum ligt gepast op deze toeristische as.
Op elk van de complexen van het projectgebied zijn er plannen en projecten in de maak en lopende. Door naast elkaar te werken gaat er veel potentie verloren om van de projectzone en omgeving een echt nieuw klimaatrobuust, maatschappelijk relevant en sociaal duurzaam stadsdeel te maken. Het verknopen van alle plannen met de verschillende partners kan de omgeving een sterke boost geven via sterkere verbindingen onderling en met de rest van de stad. Het doel is om tot een ambitieus ontwikkelingsplan te komen met een verweving van onderwijs, cultuur, sociale en economische activiteiten met gepaste woonprogramma’s.
Door te zorgen voor ontharding en groen in een doorwaadbare openbare ruimte, krijgen de bouwblokken stedelijke betekenis. Parallel met de Begijnenstraat kan een nieuwe trage verbinding ontstaan tussen de Grote Markt, het Begijnhof en de noordelijke woonbuurten.
Motivering van de jury
De conceptsubsidieaanvraag vertrekt van een degelijke, zij het vrij traditionele, onderzoeksvraag rond de programmering van de gebouwde ruimte, via verbinding met het versterken van groenblauwe assen. Het voorstel toont overtuigend de bereidheid om actoren te betrekken en te verbinden. Het voorstel zal duidelijk gebaat zijn bij de gevraagde ondersteuning, vooral dan met betrekking tot de regievraag. Hoewel het een vrij klassieke conceptstudie betreft, bevat ze toch ook de verwachte complexiteit. Of die, zeker bij de betrokken eigenaars voldoende gekend is, lijkt wel een belangrijke vraag om mee te nemen. Het projectgebied kent een strategische ligging in de stad, die het inzetten op een degelijke conceptuele onderbouw verder rechtvaardigt. Dat de stad ook een ambitie aangeeft om via de conceptsubsidie zelf te evolueren en haar eigen competenties te vervolmaken om in de toekomst een bredere programma van stadsvernieuwingsstrategieën te kunnen ontwikkelen, schept vertrouwen in de verwachting dat inzichten uit de conceptsubsidie ook in de stadsorganisatie zullen worden geabsorbeerd, en dat wil de jury graag aanmoedigen.
Proces
Aan het project ‘’ Grooten Singel: samen nieuwe paden maken’ werd een subsidie van 75.000 euro uitgereikt. Stad Turnhout investeert alvast in het aankopen van het merendeel van het projectgebied, dit om het project actief aan te vatten. De conceptstudie verloopt daarna in stappen:
- Stad Turnhout maakt een bondige intentieovereenkomst met de partners
- Na aanstelling stelt het multifunctioneel team zichzelf en hun werkmethode voor op een startvergadering
- Dan volgt een eerste fase van onderzoek, dit gebeurt autonoom door team en bestuur. De resultaten worden voorgesteld aan de stuurgroep.
- Daar wordt de basis gelegd voor ontwerpend onderzoek en workshops met de partners, binnen een vastgelegde timing
- Het resultaat van ontwerpend onderzoek, eventueel in scenario’s, wordt ter bespreking voorgelegd aan de stuurgroep
- In deze fase wordt ook de gewenste organisatievorm gezocht
- Het programmatorisch, stedenbouwkundig en organisatorisch onderzoeksresultaat wordt gebundeld in een eindrapport
Samenstelling multidisciplinair team
B-Architecten in samenwerking met Omgeving, Idea Consult & GSJ advocaten
Locatie
Locatie
- Adres
Turnhout
Routeplanneropent in nieuw venster