Gedaan met laden. U bevindt zich op: Afkortingen - 3. Spelling van initiaalwoorden Afkortingen

Afkortingen - 3. Spelling van initiaalwoorden

Een initiaalwoord is een verkorte vorm die uit de beginletters van woorden is samengesteld en letter voor letter wordt uitgesproken.

Regel 1 - Soortnamen

Schrijf een initiaalwoord dat als soortnaam gebruikt wordt, zonder punten en met kleine letters.

Voorbeelden

btw (belasting over de toegevoegde waarde), bv (besloten vennootschap), nv (naamloze vennootschap), sms (short message service)

Regel 1.1

UITZONDERING: Schrijf een initiaalwoord dat als soortnaam gebruikt wordt, met hoofdletters als dat zo gebruikelijk is, ook als de voluit geschreven woorden geen hoofdletters hebben.

Onder meer in ICT-termen blijven de hoofdletters vaak behouden.

Voorbeelden

ADSL (asymmetric digital subscriber line), BV (bekende Vlaming), CEO (chief executive officer), DNA (deoxyribonucleic acid), EHBO (eerste hulp bij ongevallen), ISDN (integrated services digital network), MKZ (mond-en-klauwzeer), PS (postscriptum), SUV (sport utility vehicle), URL (uniform resource locator)

Regel 1.2

UITZONDERING: Neem de schrijfwijze uit een vreemde taal over als we een initiaalwoord nog als uitheems aanvoelen (donorprincipe).

Voorbeelden

GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung), PhD (philosophiae doctor)

Regel 1.3

UITZONDERING: Schrijf een initiaalwoord met punten als het ten onrechte als een bestaand woord zou kunnen worden gelezen.

Laat de punten weg als er door de context geen misverstand kan zijn.

Voorbeelden

een aso in het a.s.o. (een asociaal in het algemeen secundair onderwijs), leerlingen in het aso en het tso

Regel 2 - Eigennamen

Schrijf een initiaalwoord voor een eigennaam zonder punten en met hoofdletters.

Voorbeelden

NMBS (Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen), NS (Nederlandse Spoorwegen), VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie)

Regel 2.1

UITZONDERING: Neem de schrijfwijze van het initiaalwoord over die een organisatie zelf gebruikt, bijvoorbeeld voor haar naam, ook als die niet met de bovenstaande regel overeenstemt (donorprincipe).

Voorbeelden

KU Leuven (Katholieke Universiteit Leuven)