Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijk toerisme in Vlaanderen

Toegankelijk toerisme in Vlaanderen

Vlaanderen wil een aangenaam vakantieland zijn voor iedereen, ook voor toeristen met extra noden of bepaalde zorgvragen. Toerisme Vlaanderen helpt ook die bezoekers graag op weg en ondersteunt de toeristische sector zodat ook mensen met een beperking een zo prettig mogelijke vakantie kunnen doorbrengen. 

Vakantiegangers

U hebt een (tijdelijke of permanente) beperking of zorgvraag en u wilt met vakantie gaan in Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen organiseert zelf geen reizen. Op de website vindt u wel een overzicht van reisbureaus en organisaties die georganiseerde reizen aanbieden(opent in nieuw venster) voor mensen die extra noden of wensen hebben op vakantie.

Op de website vindt u verder een hoop informatie waarmee u uw reis of daguitstap in Vlaanderen kunt voorbereiden(opent in nieuw venster) volgens uw specifieke noden en wensen. U kunt er zoeken naar vakantieverblijven, daguitstappen, eet- en drinkadresjes, evenementen, ... die voor u geschikt zijn. U vindt er ook informatie over het regelen van aangepast vervoer(opent in nieuw venster) en over de mogelijkheden om op vakantie verzorging op maat of specifieke hulpmiddelen(opent in nieuw venster) ter beschikking te hebben.

Zoekt u informatie over toegankelijk reizen naar andere bestemmingen, zoals de Ardennen of het buitenland? Op de niet-commerciële website toegankelijkopreis.be vindt u alvast reisverslagen en nuttige links(opent in nieuw venster). Voor specifieke vragen kunt u het best contact opnemen met de betrokken toeristische diensten.

Toeristische sector

U werkt in de toeristische sector en u wilt meer weten over toegankelijkheid

Begin niet onvoorbereid aan allerlei aanpassingswerken. Toerisme Vlaanderen maakt u graag wegwijs in de voorschriften, vuistregels en premies binnen het thema toegankelijkheid(opent in nieuw venster), zodat uw inspanningen maximaal resultaat opleveren. Voor technisch advies bij het toegankelijker maken van een gebouw, wordt samengewerkt met Toegankelijk Vlaanderen.

Op de bedrijfswebsite van Toerisme Vlaanderen vindt u een aantal brochures over toegankelijkheid die gericht zijn op professionals(opent in nieuw venster) van de toeristische sector.

Toegankelijkheidslabel

Vakantieverblijven, toeristische infokantoren, bezoekerscentra en verschillende vormen van congres- en vergaderinfrastructuur in Vlaanderen kunnen een beschermd toegankelijkheidslabel behalen. Met zo'n betrouwbaar toegankelijkheidslabel(opent in nieuw venster) laat u in één oogopslag zien wat de klant mag verwachten. Voor veel toeristen, zowel vakantiegangers als professionele bezoekers, is zulke informatie belangrijk om met een gerust hart een vakantie te boeken of aan een congres deel te nemen.