Gedaan met laden. U bevindt zich op: Inflatie

Inflatie

Na de piek van 13,1% in oktober 2022 daalt de inflatie opnieuw. Een jaar later bereikt het haar laagste punt met –1,7%. Hierna stijgt het opnieuw naar 5,5% in juli 2024. Een maand later bedraagt de inflatie 4,5%. Na een forse daling in oktober 2023, stijgt vervolgens ook de gezondheidsindex weer. Deze bedraagt in augustus 2024 3,2%. De gezondheidsindex dient als basis voor de berekening van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen. 

De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) bedraagt in augustus 2024 4,5%, ten opzichte van 5,4% in juni en juli. De categorieën met de grootste positieve impact op de inflatie zijn aardgas, tabak, huisbrandolie en elektriciteit.

Van januari 2023 tot februari 2024 had energie een negatieve bijdrage aan de inflatie, maar inmiddels is deze bijdrage weer gestegen naar 2,2%. Deze stijging in de inflatie voor energie is echter niet het gevolg van hogere energiekosten. In plaats daarvan komt het door het wegvallen van de invloed van de basispakketten van 12 maanden geleden in de inflatie-index. (bron: Statbel(opent in nieuw venster))

Inflatie

De geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) is een economische indicator die als doel heeft de prijsevolutie van goederen en diensten, gekocht door huishoudens, doorheen de tijd te meten. De HICP maakt vergelijkingen mogelijk in de eurozone, de EU, de Europese Economische Ruimte en voor alle andere landen inclusief kandidaat-lidstaten voor de Europese Unie.

Zo zien we bij onze buurlanden dat Nederland een inflatie optekende van 2,2% in juni 2024. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de 1,9% in mei. In Frankrijk stabiliseerde de inflatie zich op 2,3% in juni, net zoals in mei. In Duitsland bedroeg de inflatie in juni 2,0%, een lichte daling ten opzichte van 2,1% in mei. (bron: Statbel(opent in nieuw venster))

De gezondheidsindex verloopt vrij parallel aan het algemeen indexcijfer, waaruit hij is afgeleid. In deze gezondheidsindex worden een aantal producten niet opgenomen zoals alcoholische dranken, tabakswaren en motorbrandstoffen. Volgens het planbureau zou de groeivoet van de gezondheidsindex - die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen - in 2024 gemiddeld 3,2% en in 2025 2,0% bedragen, tegenover 4,33% in 2023 en 9,25% in 2022. (bron: FPB(opent in nieuw venster))

De data in de grafiek zijn afkomstig van de NBB(opent in nieuw venster).