Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ondersteuning van (jonge) gezinnen Burgers helpen Oekraïne

Ondersteuning van (jonge) gezinnen

Oekraïense gezinnen die ondersteuning en begeleiding willen, kunnen o.a. terecht in de Huizen van het Kind en de lokale teams van Kind en Gezin.

Huizen van het Kind

Zit je met vragen rond het opvoeden en opgroeien van je kind, wil je informatie over schoolinschrijvingen, zoek je een leuke plek om samen met je kind te spelen, wil je graag andere ouders ontmoeten…?

Spring dan gerust binnen bij het Huis van het Kind in jouw buurt. Aanstaande ouders, gezinnen, kinderen en jongeren kunnen in de Huizen van het Kind terecht voor alles rond opgroeien en opvoeden.

  • Elk Huis van het Kind heeft een eigen aanbod, afhankelijk van de organisaties binnen het samenwerkingsverband en de lokale situatie.
  • Een Huis van het Kind ondersteunt op verschillende manieren: individuele begeleiding, informatiesessies en vormingsavonden, spel- en ontmoetingsinitiatieven, specifieke activiteiten …

Per provincie vind je een overzicht van de Huizen van het Kind(opent in nieuw venster) in je buurt.

Lokale teams Kind en Gezin

Kind en Gezin ondersteunt duizenden kinderen en jonge gezinnen in België (Vlaanderen en Brussel). Je kunt bij Kind en Gezin terecht tijdens je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind. Ze wegen, meten en vaccineren je kind en volgen de gezondheid en ontwikkeling op. Ze doen dat in een consultatiebureau op afspraak. De teamleden komen ook op huisbezoek. Deze dienstverlening is gratis.

Elk lokaal team van Kind en Gezin bestaat uit professionals (verpleegkundigen, artsen, gezinsondersteuners, een sociaal werker en psychopedagoog) met verschillende expertise om gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen bij alle aspecten van het ouderschap.

De lokale teams werken intensief samen met andere partners om ouders met jonge kinderen te ondersteunen, bijvoorbeeld met de Huizen van het Kind.

Neem contact op met Kind en Gezin via hun website of de Kind en Gezin-Lijn op 078 150 100.

Ondersteuning niet-begeleide minderjarigen

Opgroeien ondersteunt het opvangbeleid voor niet-begeleide minderjarigen.

  • Niet-begeleide minderjarigen worden zo snel mogelijk na aankomst in Vlaanderen met intensieve ondersteuning in een pleeggezin opgevangen. Meer informatie vind je op de website van Pleegzorg Vlaanderen(opent in nieuw venster).
  • De vzw Solentra krijgt extra steun: die organisatie bouwde een jarenlange expertise op in de begeleiding van niet-begeleide minderjarigen.