Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onderwijs voor lokale besturen Lokale besturen helpen Oekraïne

Onderwijs voor lokale besturen

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Voor kinderen tussen 2,5 en 5 jaar is dat onderwijs niet verplicht, wel sterk aanbevolen. Van 5 tot 18 jaar is ieder kind leerplichtig vanaf de 60ste dag na inschrijving als inwoner van een Belgische gemeente. Lokale besturen zijn vaak een wegwijzer naar een geschikte school.

Ondersteuning voor lokale besturen

Een lokaal bestuur dat ondersteuning wenst rond onderwijs voor vluchtelingen uit Oekraïne, kan contact opnemen via Oekraine.onderwijs@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Nieuwkomers naar een school leiden

Lokale besturen die nieuwkomers helpen een school te vinden, kunnen voor ondersteuning terecht bij een aantal instanties(opent in nieuw venster).

Inschrijven bij scholen

Het is nodig dat ouders hun leerplichtige kinderen inschrijven in een school, ook als ze afstandsonderwijs volgen. Er zijn 3 mogelijkheden:

  1. opvang in de gewone klas (in het basis- en buitengewoon onderwijs). Daar streven de nieuwkomers samen met andere leerlingen de leerdoelen na.
  2. opvang in aparte OKAN-klassen (in het basis- en secundair onderwijs), waar vooral wordt ingezet op taalverwerving Nederlands en OKAN-leerdoelen.
  3. opvang buiten scholen in aparte klassen, bijvoorbeeld in collectieve opvanginitiatieven. Daar streven de leerlingen de Oekraïense leerdoelen na onder begeleiding van Oekraïense leraren, ondersteund door een online platform van het Oekraïense ministerie van Onderwijs.

Initiatieven voor Oekraïense leerlingen

De Oekraïense overheid heeft een digitaal leerplatform(opent in nieuw venster) opgezet voor gedeeltelijk online onderwijs voor Oekraïense kinderen. Lees ook de achtergrondinfo over het leerplatform(opent in nieuw venster).

De Vlaamse kinderrechtencommissaris kreeg van haar Oekraïense collega een lijst met gratis initiatieven voor afstandsonderwijs(opent in nieuw venster). Daarin zijn ook links naar digitale versies van Oekraïense schoolboeken opgenomen. Ook de Nederlandse vertaling(opent in nieuw venster) is beschikbaar.

Digital for Youth heeft een actie opgezet om laptops te verzamelen voor jonge mensen op de vlucht uit Oekraïne. Meer info vindt u hier(opent in nieuw venster).