Gedaan met laden. U bevindt zich op: Werken met vrijwilligers Lokale besturen helpen Oekraïne

Werken met vrijwilligers

De oorlogsbeelden in Oekraïne beroeren iedereen. Heel wat Vlamingen willen iets doen voor mensen die Oekraïne ontvluchten en hier tijdelijk bescherming zoeken. Als lokaal bestuur kunt u die vrijwillige energie mee kanaliseren en begeleiden.

Het Vlaamse Steunpunt Vrijwilligerswerk maakte een uitgebreide FAQ rond vrijwilligerswerk(opent in nieuw venster) in kader van de vluchtelingencrisis Oekraïne op, waar u als lokaal bestuur heel wat praktische handvaten vindt.

Lokale solidariteitsacties voor Oekraïense vluchtelingen

Lokale besturen kunnen ervoor opteren om gastgezinnen die hun huis via #plekvrij openstellen voor vluchtelingen uit Oekraïne te beschouwen als vrijwilligers.

Maar ook voor heel wat andere taken kunnen vrijwilligers samen met lokale besturen zorgen voor een goed onthaal en begeleiding van tijdelijk ontheemden uit Oekraïne.

Via www.weldoeners.be(opent in nieuw venster) kunt u als lokaal bestuur een oproep plaatsen naar vrijwilligers, die zich via dat platform kandidaat hebben gesteld en klaar zijn om de handen uit de mouwen te steken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kandidaat-vrijwilligers vinden via dat platform ook meer informatie over werken als vrijwilliger.

Ze kunnen ook terecht bij de Infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen (02 225 44 11 – elke werkdag tussen 9u en 12.30) voor specifieke vragen rond werken met Oekraïense vluchtelingen.

Werken met vrijwilligersteams voor collectieve opvang van Oekraïense vluchtelingen

Al tijdens de COVID-19-crisis ontwikkelde Rode Kruis Vlaanderen een vrijwilligerstool die het mogelijk maakt om burgervrijwilligers op een betrouwbare en snelle manier te koppelen aan hulpaanvragen. Lokale besturen kunnen deze tool ook gebruiken wanneer zij willen werken met vrijwilligersteams, bijvoorbeeld bij de organisatie van collectieve (crisis)huisvestingslocaties.

De tool laat toe om hulpvragers (bijvoorbeeld een collectieve (crisis)huisvestingslocatie) te matchen met burgervrijwilligers en zo een goede planning voor een vrijwilligersteam op te zetten.

Het Rode Kruis werkte verschillende handleidingen, FAQ’s en video’s uit om de tool zo toegankelijk mogelijk te maken

Wie vragen heeft, kan beroep doen op de helpdesk die bereikbaar is via socialehulpverlening@rodekruis.be(opent in uw e-mail applicatie).