Tijdelijke bescherming en toegang tot arbeidsmarkt

Oekraïense onderdanen kunnen in België tijdelijke bescherming krijgen. Oekraïense onderdanen die dat statuut verkregen hebben, zullen een elektronische verblijfskaart type A krijgen (bewijs van inschrijving in het Vreemdelingenregister - tijdelijke duur).

Oekraïners die een tijdelijke bescherming in België verblijven, hebben onbeperkt toegang tot de arbeidsmarkt, zoals ook vermeld zal staan op de achterkant van hun elektronische verblijfskaart: ”Arbeidsmarkt: onbeperkt”. Ze hoeven dus geen toelating tot arbeid te verkrijgen via een werkgever.

Inschrijven en werk zoeken

VDAB is de tewerkstellingsdienst van Vlaanderen en helpt ook mensen op de vlucht uit Oekraïne zoektocht naar werk. Je kan er ook terecht voor opleiding en begeleiding naar een job. Je vindt hier meer informatie over VDAB(opent in nieuw venster).

Ga naar één van de VDAB-kantoren en schrijf je in als werkzoekende. Breng je verblijfsdocumenten mee, die je bij je aankomst in België of bij je gemeente kreeg.

Je hebt ze nodig om toegang te krijgen tot de Belgische arbeidsmarkt. Je vindt hier de VDAB-kantoren(opent in nieuw venster). Een bemiddelaar zal je helpen bij je zoektocht naar werk.

Op 5 april heeft de VDAB een webinar gegeven over werk zoeken voor mensen op de vlucht uit Oekraïne. Je kan deze webinar en de presentatie hier bekijken.

Vacatures

Zoek ook zelf naar geschikte vacatures! Ga naar deze website(opent in nieuw venster) en gebruik “#werkplekvrij” als trefwoord. Je vindt dan jobs waarbij werkgevers zich extra openstellen voor nieuwkomers.

Informatie voor werkgevers

Leefloon

Vraag je een leefloon aan? Dan zal het OCMW van jouw gemeente je begeleiden bij de eerste stappen naar werk.