Wat doen we?

We zetten ons in om de kennis over bioproducten en biolandbouw te verhogen en de consumptie ervan te stimuleren.

Waarom doen we wat we doen?

De biologische sector vormt een klein onderdeel van de Vlaamse landbouweconomie. Het aantal biobedrijven stijgt jaarlijks lichtjes. Ook meer en meer consumenten vinden hun weg naar biologische voeding.
VLAM voert campagne rond de vijf pijlers van bio: gezond genieten - goed voor milieu - lekker puur - vriendelijk voor dieren – 100% toekomst. Zo willen we nog meer Vlamingen overtuigen om vaker bio te kopen.

 

Onze campagne in beeld

We zetten in op zowel offline als online campagnes. We geven informatie en inspireren via de website Alles over bio en de bijhorende Facebookpagina. Ook het kookplatform Lekker van bij ons voert mee promotie voor bio.

Feiten en cijfers over de Belgische biosector

  • In 2022 bedraagt het Belgische bioareaal zo’n 103 000 ha.
  • Vlaanderen telt 626 biolandbouwbedrijven en bedrijven in omschakelen naar bio. Samen zijn ze goed voor een productie-oppervlakte van 10 000 ha, goed voor 1,6% van het totale Vlaamse landbouwareaal.
  • In Vlaanderen gaat 2,4% van de totale voedings- en huishoudbestedingen naar biologische producten.

Dankzij onze cijfers krijgt u nog meer inzicht in de biosector.

Bijdrage bioproducenten

De promotie voor biologische producten wordt gefinancierd door de biosector. Bioproducenten en -verkooppunten betalen hiervoor een bijdrage aan VLAM. Via een adviesorgaan bepalen ze mee de krijtlijnen van de promotiewerking.