VLAM voor een tweede keer naar Gardenia in Polen

Polen kent een groeiende sierteeltmarkt. Logisch dus dat VLAM er de handelscontacten wil helpen aanwakkeren. Na de succesvolle contactdagen in Poznan in juli 2014 en een eerste beursdeelname aan Gardenia in 2015 stond daarom opnieuw een deelname aan de Poolse vakbeurs op de agenda. VLAM bouwde er een groepsstand voor zeven Vlaamse sierteeltbedrijven.

Over de Poolse sierteeltmarkt
Polen telt meer dan 38 miljoen inwoners. Opvallend is dat de consumptie van bloemen en planten er de laatste jaren stijgt. Polen zijn verzot op nieuwigheden maar zijn ook prijsbewust. Het land valt buiten de eurozone, het betaalmiddel is de Zloty.
Polen exporteert vooral snijgroen, stekken en zaaigoed naar EU-landen. Buiten de EU worden vooral boomkwekerijproducten en bollen & knollen geëxporteerd. Tussen 2007 en 2010 was er een enorme stijging in het aantal boomkwekerijen: van 9120 boomkwekerijen in 2007 naar 22.740 in 2010.
Vanuit België importeerde Polen in 2012 vooral fruitbomen (13,3%) en azalea’s & Rhododendrons (12,8%). De invoer van die laatste categorie is wel sterk gedaald t.o.v. 2004, toen nog 45% uit België werd ingevoerd. De grootste concurrent voor azalea’s en Rhododendrons zijn Duitsland en Nederland. Het Verenigd Koninkrijk is een grote concurrent voor de invoer van fruitbomen.

VLAM op Gardenia
Na een verkennende deelname aan Gardenia vorig jaar besloot de sierteeltsector van VLAM om dit jaar opnieuw deel te nemen. Op Gardenia kan men zowel producenten, handelaars als landscapers bereiken. Bijna 600 exposanten presenteerden hun aanbod tijdens de drukbezochte beurs aan bijna 30.000 bezoekers. Dit betekende een opmerkelijke stijging van het aantal bezoekers t.o.v. vorige editie met 26.239 bezoekers.

Zeven bedrijven waren aanwezig onder de koepel van de VLAM-stand. Opvallend: België was met de groepsstand een van de weinige landen die uitpakten met een landenpaviljoen. Om de klanten op een op-en-top Belgische manier te verwennen, deelden de bedrijven Belgische pralines en relatiegeschenkjes uit aan hun klanten. Belangrijk om weten is dat Pools de voertaal is in Polen. De vijf tolken op de VLAM-stand waren dus zeer welkom om vlotte handelsgesprekken mogelijk te maken. Een Poolse hostess aan de ingang van de stand hielp de bezoekers het juiste bedrijf te vinden.

Ook de Gentse azalea werd in de kijker gezet op de VLAM-stand. De Poolse bezoekers konden het streekproduct duidelijk smaken.

Wordt vervolgd?
Na een evaluatie bij de deelnemers zal de exportwerkgroep van VLAM zich beraden over een eventuele derde deelname aan Gardenia.

Volgende editie: 23 - 25 februari 2017
gardenia.mtp.pl/en/

Download documenten