Streekproductenmarkt in Oostende 2 & 3 september

VLAM organiseert opnieuw de streekproductenmarkt tijdens de braderie in Oostende op 2 en 3 september. Op het Prinses Stefanieplein in de Belle Epoquewijk kan je tussen 11 en 18 u streekproducten komen proeven en kopen. Je kan ook deelnemen aan een heuse mosterdworkshop.

Zicht op de tafels waar je kan neerstrijken bij een bezoek aan de streekproductenmarkt

Al voor de negende keer werkt VLAM nauw samen met het Economisch Huis van Oostende en de Belle Epoquewijk voor de streekproductenmarkt tijdens het eerste weekend van september. Dat die in Oostende neerstrijkt is overigens geen toeval. Oostende is namelijk de stad met de meeste erkende traditionele Vlaamse streekproducten, namelijk 11.

11 erkende streekproducten in Oostende alleen

De vleeswaren zijn ruim vertegenwoordigd dankzij Willy en Karel Deschildre. Zij houden niet minder dan 5 West-Vlaamse slagerstradities in ere: zwienemutsen, bloeling, hoofdvlees, boerenhesp en filet d’Anvers van ‘vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ BOB.

Dan zijn er de Oostendse bakkers met enkele West-Vlaamse specialiteiten:

  • West-Vlaamse splitwafels van Brood- & Banketbakkerij Vanheste
  • Glazuurspeculaas van de kust van Bakkerij Riviera en Brood- & Banketbakkerij Vanheste
  • Oostendse zeebeschuit van Bakkerijen Desmedt en Riviera

Verder is er de typisch Belgische gekapte vloerpistolet van Bakkerij Decock.

Tot slot is ook de visserijsector vertegenwoordigd: de Oostendse garnaalkroket van de lokale horeca met als grondstof de grijze Noodzeegarnaal, die de kustvissers verkopen aan de vistrap; en de Oostendse oesters, het oudste stukje aquacultuur aan de kust.

Streekproducten uit alle Vlaamse provincies in Oostende

Op de streekproductenmarkt in Oostende kan je op 2 en 3 september niet alleen Oostendse lekkernijen proeven en kopen. Streekproducten uit alle Vlaamse provincies zijn present: van mosterd uit het Leuvense over trappistenkaas uit Westmalle tot koffie uit de Leiestreek. De volledige lijst van aangeboden streekproducten vind je op www.streekproduct.be. Kies ter plekke uit het rijke gamma en rust vervolgens even uit aan de tafeltjes. Aan de bar kan je kiezen uit 9 traditionele streekbieren.

Nog een toemaatje: ontdek het verhaal achter de verschillende mosterds die Vlaanderen rijk is en proef de streekverschillen tijdens een van de workshops.

Lukt het niet om langs te komen op de streekproductenmarkt op 2 of 3 september ? Loop bij een bezoek aan Oostende eens langs bij Deschildre Streekproducten, Maritiem Plein 2. Hier vind je het grootste gamma aan erkende streekproducten in Vlaanderen.

Een kraampje op de streekproductenmarkt