7 - 13 november: Week van de Friet

Dit jaar staat de tweede week van november in het teken van onze nationale trots: de versgebakken, heerlijk goudgele frietjes van de frituur! Tijdens deze 23ste editie van de Week van de Friet wordt ons culinair erfgoed opnieuw in de kijker gezet. Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.

Maar wat doet het zien van frietjes van de frituur juist met de Vlaming? VLAM onderzocht het naar aanleiding van de Week van de Friet via een impliciete associatietest bij 73 Vlamingen. En wat blijkt? Het zien van frietjes van de frituur linken Vlamingen aan termen zoals goesting, lekker, gemakkelijk, gezellig, traditie en volks. Uit het experiment kwam ook naar voor dat frietjes van de frituur sterk ingeburgerd zijn in de Vlaamse traditie. Vlamingen linken termen zoals nostalgie, traditie volks en trots immers veel sterker aan frietjes van de frituur dan aan pakweg pizza. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor termen zoals goesting, onweerstaanbaar en zondigen. Het experiment bevestigt dus dat het zien van frietjes van de frituur best wat teweeg brengt bij de Vlaming: naast goesting in deze lekkere en makkelijke maaltijd ligt er ook een flink gevoel van Vlaamse traditie als saus bovenop.

Affiche Week van de Friet 2022

Antwerpen heeft meeste frituren, Limburg hoogste aantal frituren per inwoner

Dat de Vlaming van zijn frietjes houdt is dus een uitgemaakte zaak. Maar in welke provincie vinden we nu het meeste aantal frituren in Vlaanderen? Antwerpen heeft met 28% het hoogste aantal frituren van alle Vlaamse provincies. Vlaams Brabant dan weer het minste met 13%. West-Vlaanderen is goed voor een vijfde van alle Vlaamse frituren (20%), en Oost-Vlaanderen neemt 22% voor zijn rekening. Limburg landt op 17%.

Hoewel Antwerpen in absolute cijfers de meeste frituren heeft, zijn het de Limburgers die het hoogste aantal frituren per inwoner hebben (0,5 per 1000 inwoners, 0,4 per 1000 inwoners in Antwerpen). Vlaams-Brabant heeft niet enkel het minst aantal frituren van alle Vlaamse provincies, maar ook het laagste aantal frituren per inwoner (0,3 per 1000 inwoners).

VLAM voorziet een tv-sport op Eén en VTM, een online video en affichage in treinstations in Vlaanderen en Brussel.

Bekijk hier de infographic n.a.v de Week van de Friet.