Gedaan met laden. U bevindt zich op: Elias Bousset, als trainee je carrière uitstippelen

Elias Bousset, als trainee je carrière uitstippelen

Na zijn studies als master in de rechten en European studies, zocht én vond Elias Bousset een job waarmee hij iets kon teruggeven aan de samenleving bij de Vlaamse overheid. Hij lanceerde zijn carrière als trainee jurist bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Een toffe en uitdagende job dus, met veel variatie. Zo kan je zien wat er bestaat, kijken wat je het beste ligt en daar meer op inzetten in de toekomst.

Werken volgens een rotatiesysteem

Als trainee jurist krijg je de kans om aan verschillende thema’s te werken. Elke 4 tot 6 maanden ga je namelijk naar een ander team binnen het Agentschap Binnenlands Bestuur. “Een toffe en uitdagende job dus, met veel variatie. Zo kan je zien wat er bestaat, kijken wat je het beste ligt en daar meer op inzetten in de toekomst.”

Elias startte in het team Lokale Organisatie en Werking. Hier werkte hij rond het bestuurlijk toezicht “Lokale besturen, zoals gemeenten, kunnen bij ons terecht voor juridisch advies en juridische begeleiding. Daarnaast stond ik ook in voor het klachtentoezicht, bijvoorbeeld als burgers een klacht indienen tegen hun gemeente. Het is dan aan ons om een voorstel te schrijven aan de gouverneur, die daarin een eindbeslissing neemt. Tenslotte kreeg ik ook de kans om mee te werken aan de lokale verkiezingen van 2024. Ik schreef teksten voor de website en zorgde ervoor dat deze juridisch correct waren, maar wel toegankelijk voor iedereen.

Intussen ben ik al een eerste keer van afdeling veranderd en zit ik momenteel in het team Lokale Samenwerking en Verzelfstandiging. We werken rond alle vormen van samenwerking tussen lokale besturen. Hier sta ik voornamelijk in voor het geven van advies in het oprichten van nieuwe organisaties, bv. rond waterbeheer of de energiesector, of het begeleiden van een statuutwijziging van zulke organisaties.”

Op ontdekking naar je eigen talenten

Ontdekken wat voor type job je uiteindelijk écht wil doen, is de belangrijkste troef van het traineeship volgens Elias. Is dat strikt juridisch werk, of toch liever wat breder en meer gericht op het beleid? “Dankzij deze job kan ik uitvissen wat me het meeste ligt. Ik krijg de kans om zelf aan te geven welke teams of thema’s ik interessant vind.”

Duurzame relaties opbouwen

Met het rotatiesysteem van het traineeship verandert Elias regelmatig van team, al blijf je wel binnen het agentschap. “Je bouwt een relatie op die je kan voortzetten. Het is ook net interessant om steeds nieuwe mensen te leren kennen. Vooral verschillende types, ook qua leeftijd.”

Samen met de andere trainees zit Elias wel in een vast team. “Het is wel leuk om in één team te zitten dat steeds hetzelfde blijft, aangezien we zo vaak wisselen. Ook al werk je er niet inhoudelijk mee samen, we wisselen steeds onze ervaringen uit.”