Gedaan met laden. U bevindt zich op: Liv Cerulus, van het notariaat naar de overheid

Liv Cerulus, van het notariaat naar de overheid

Na 10 jaar in een notariaat maakte Liv in 2022 de overstap naar de Vlaamse overheid. In haar juridische adviezen aan collega’s passeren een groot aantal rechtsdomeinen de revue waaronder erfgoed, het natuurdecreet, archeologie, AVG en verbintenissenrecht. Daarnaast staat Liv ook in voor het behandelen van fiscale vragen over erfgoed. 

Ik hou enorm van de afwisseling in mijn job: van juridisch advies geven aan collega’s tot het evalueren van regelgeving en beleid

Adviezen geven en vormgeven van wetgeving

Voor Liv is een van de grootste voordelen van haar functie de diversiteit aan rechtsgebieden en taken waar ze mee te maken krijgt. “Ik hou enorm van de afwisseling in mijn job: van juridisch advies geven aan collega’s tot het evalueren van regelgeving en beleid.” Liv houdt van haar actieve rol bij het vormgeven van wetgeving met impact op de samenleving. Een uitdaging gaat zij niet uit de weg: “Af en toe komt er een exotische vraag, die mag ik dan doen.”

Een vlotte start

De teammanager van Liv zorgde voor een geleidelijke opstart: eerst adviesvragen, daarna de eerste werkgroepen. “Zo kreeg ik de nodige tijd om me in te werken. Waar nodig kon ik mijn kennis bijschaven om dit vervolgens in praktijk te brengen in de verschillende werkgroepen en projecten.” In de toekomst wil Liv nog meer wetgevingstechniek gaan toepassen en ze kijkt ernaar uit om zich hierin verder te verdiepen.

Meewerken aan het bewaren van erfgoed

Liv ervaart een tastbare impact in haar werk, met name bij de implementatie van visienota’s bij erfgoedgemeenten en het zien van de vertaling van regelgeving naar de praktijk.

“Als ik door Leuven wandel, dan zie ik bijvoorbeeld een monument waarover ik een advies heb gegeven. Dat geeft me voldoening want dat is wat het agentschap doet: erfgoed bewaren.”

Autonomie en flexibiliteit

Liv waardeert de balans die ze heeft gevonden tussen haar uitdagende baan en haar persoonlijke leven. “De mogelijkheid om zelf mijn werk te plannen, gecombineerd met flexibele werktijden en de mogelijkheid om met de fiets naar het werk te gaan is absoluut een meerwaarde.”

Samen aan hetzelfde doel werken

Liv werkt in een team van gedreven collega’s. “Er wordt rekening gehouden met wat je graag doet. Er heerst een goede sfeer binnen ons team, waarin je steeds kan afstemmen met je collega’s. We werken immers allemaal samen aan hetzelfde doel.” De fijne sfeer reikt verder dan de werkvloer: tijdens de pauzes gaat ze regelmatig met een collega fitnessen of een half uurtje fietsen.