Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stefanie Brandt, van stage naar droomjob

Stefanie Brandt, van stage naar droomjob

Tijdens haar rechtenstudie met specialisatie in het omgevings- en natuurbehoudsrecht, deed Stefanie Brandt 4 maanden stage bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Aan het einde van haar stage kwam er een vacature open te staan. Nu, 6 jaar later, zit Stefanie er nog steeds op haar plek.

Je werkt samen met collega’s die expert zijn in hun vakgebied, een krak in wat ze doen. Daar leer ik zelf heel veel van bij.

Geen moment van verveling

Voor Stefanie ziet geen enkele dag er hetzelfde uit. Wetgeving (her)schrijven, adviseren over bestaande wetgeving aan collega’s en burgers, politieke en interkabinettenoverleg, … Dat alles maakt haar job erg variabel. Binnen het agentschap werkt ze rond 4 grote pijlers: natuur, bos, jacht en visserij.

“De volledige gang van zaken rond de wolf vind ik bijvoorbeeld heel interessant. Sinds de eerste wolf hier rondloopt, volg ik dat mee op. Samen met wolfexperten bekijken we wat we gaan doen in bepaalde situaties. Als jurist schrijf ik dan mee aan het wettelijk kader. Het is heel interessant om te zien dat de publieke perceptie daarrond lichtjes is veranderd. En de wetgeving daardoor ook.”

Je stempel drukken

Stefanie was altijd nieuwsgierig naar hoe beleid gemaakt werd. Bij het Agentschap voor Natuur en Bos kan ze mee het natuurbeleid uitstippelen. “Je doorloopt een volledig proces van wetgeving. Er komt een idee, je gaat te rade bij een expert en werkt daar een juridisch kader voor uit. Het is een proces waarin wisselwerking heel belangrijk is. Je krijgt steeds nieuwe en interessante inzichten. Het is dan ook logisch dat er een zekere tijd over gaat eer de wetgeving effectief in werking treedt. Het is vooral fijn om aan de kant te staan waarin je op een opbouwende manier kan meewerken aan het beleid.”

Een passie voor je expertise, gedeeld met je collega's

Na 6 jaar kan Stefanie zichzelf specialist noemen in het natuurbehoudsrecht. Al blijft de wisselwerking met inhoudelijke experten heel belangrijk in haar job. “Je werkt samen met collega’s die expert zijn in hun vakgebied, een krak in wat ze doen. Daar leer ik zelf heel veel van bij.”

Dat de werkdruk soms heel hoog ligt, dat steekt Stefanie zeker niet onder stoelen of banken. Maar ze benadrukt wel dat er een zeker evenwicht is. “In drukke periodes werk je niet 9-to-5, maar in de rustigere periodes heb je dan ook wel de optie om flexibel met je werkrooster om te gaan. Dat werkt bevorderend.” Ook de fijne werksfeer en een goed verlofstelsel zorgen ervoor dat Stefanie nog wel even op haar plekje blijft zitten.