Gedaan met laden. U bevindt zich op: Yoni Van Looy, impact maken als jurist

Yoni Van Looy, impact maken als jurist

Afgestudeerd als master in het burgerlijk en ondernemingsrecht, startte Yoni als dossierbeheerder in het notariaat. Verhalen uit haar omgeving maakten haar echter warm voor het sociaal- en arbeidsrecht. En dan kwam ze een vacature tegen bij het Agentschap Overheidspersoneel. Een carrière als jurist bij de Vlaamse overheid? Daar had Yoni nog niet eerder aan gedacht. 

Zo heb ik echt het gevoel dat ik iets heb veranderd in de wetgeving. Daar haal ik enorm veel voldoening uit. Ik had niet verwacht dat ik als jurist zo’n maatschappelijke impact kon hebben!

Variatie troef

In grote lijnen bestaat haar job uit drie componenten: juridische adviesverlening, wetsactualisering en wetshervorming. “Ik buig me over complexe vraagstukken van klanten rond sociaal en arbeidsrecht. Elke case is anders en daagt je uit om naar een andere oplossing te zoeken! Daarnaast pluis ik uit wat er wettelijk verandert rond bijvoorbeeld fiscaliteit en zorg ik ervoor dat we in lijn zijn met de huidige wetgeving. Tenslotte kan het voorkomen dat we een lacune vaststellen in de wetgeving. Dit signaleren we dan meteen. Zo kan je terecht komen in een procedure van een wetswijziging en krijg je de kans om echt creatief met de wet bezig te zijn!”

Impact maken en verandering brengen

“Je krijgt de kans om mee te werken aan tal van projecten. Een project dat ik mee heb mogen verwezenlijken is het rouwverlof voor sterrenkindjes. Een wet die enkel bestond in Nieuw-Zeeland en wij als eerste in Europa hebben ingevoerd. Concreet betekent dit dat de personeelsleden van de Vlaamse overheid nu 2 dagen omstandigheidsverlof krijgen bij een zwangerschapsverlies voor 180 dagen.” Yoni schreef mee aan het regelgevend kader en zat in de onderhandelingen met de kabinetten, vakbonden, …

“Zo heb ik echt het gevoel dat ik iets heb veranderd in de wetgeving. Daar haal ik enorm veel voldoening uit. Ik had niet verwacht dat ik als jurist zo’n maatschappelijke impact kon hebben!”

Groeien op je eigen tempo

Naast je takenpakket, wordt er ook rekening gehouden met jou als persoon, met je eigen talenten en kwaliteiten. “Je krijgt de ruimte om je interesses te volgen en op andere vlakken een bijdrage te leveren. Zo krijg je de kans om open te bloeien en jezelf te ontwikkelen. Ook voel je dat iedereen hier op gelijke voet staat, ongeacht je achtergrond. Je groeit op je eigen manier en tempo, naar iets dat je ligt als persoon. En dat in een sfeer van samenwerking, zonder concurrentiedrang. Zo kan je zelfzeker in je job staan.”