Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aan de slag als arts

Aan de slag als arts

Om in België te kunnen werken als arts hebt u in de eerste plaats een visum nodig. Het visum is dus het attest dat u nodig hebt om het beroep van arts te mogen uitoefenen. Het is uw ‘licence to practice’. Het visum wordt uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid nadat u uw masterdiploma als arts behaald hebt.

Nadat u uw masteropleiding als arts behaald hebt, kunt u een verdere opleiding met stage volgen voor een bijzondere beroepstitel (specialisatie) zoals bijvoorbeeld huisarts, dermatoloog of radiotherapeut. Na het doorlopen van deze verdere opleiding vraagt u een erkenning aan bij de Vlaamse overheid. Na uw erkenning van een bijzondere beroepstitel, kunt u ook een opleiding volgen voor een bijzondere beroepsbekwaamheid, en ook die nadien door de Vlaamse overheid laten erkennen.

Aan de slag als arts

Om aan de slag te kunnen als arts zet u volgende stappen:

 1. Een masterdiploma behalen
  U volgt de universitaire opleiding van 6 jaar tot arts.
 2. Een visum ontvangen
  U ontvangt een visum zodra u uw basisdiploma van arts behaald hebt. Het visum wordt uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. U hoeft hiervoor zelf geen aanvraag te doen. U kunt het visum altijd raadplegen via het downloadportaal van de FOD Volksgezondheid(opent in nieuw venster).

Aan de slag met een bijzondere beroepstitel (specialisatie)

Na uw masteropleiding als arts kunt u nog een bijzondere beroepstitel (specialisatie) behalen, zoals bijvoorbeeld huisarts, dermatoloog of radiotherapeut. Daarvoor zet u volgende stappen:

 1. Een opleiding starten
  U start de opleiding voor uw specialisatie
 2. Stage lopen
  Als onderdeel van uw opleiding volgt u een stage bij een erkende stagemeester in een erkende stagedienst.
  Wie stage loopt, dient binnen 4 maanden na de start van de stage, een stageplan in bij Zorg en Gezondheid dat voor advies wordt voorgelegd aan de bevoegde erkenningscommissie. Binnen 3 maanden na het einde van elk stagejaar moet u ook een stageboekje voor advies insturen bij Zorg en Gezondheid.
 3. Erkenning aanvragen
  Vraag een erkenning aan bij Zorg & Gezondheid.
 4. RIZIV-nummer
  Zorg en Gezondheid brengt het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) op de hoogte van uw erkenning. Daarop stuurt het RIZIV u een nummer als erkend huisarts of arts-specialist op.

Aan de slag met een bijzondere beroepsbekwaamheid

Na uw erkenning van een bijzondere beroepstitel, kunt u ook een opleiding volgen voor een bijzondere beroepsbekwaamheid. Net als voor de bijzondere beroepstitel moet u hiervoor een erkende stage lopen, stageplan en stageboekje(s) voor advies indienen en een erkenning aanvragen bij Zorg en Gezondheid.

Veelgestelde vragen