Gedaan met laden. U bevindt zich op: Europa voel je overal Zie ons doen

Europa voel je overal

Hoe Europa elk aspect van ons dagelijkse leven beïnvloedt.

Op reis vertrekken, naar de winkel gaan, online shoppen: het zou niet hetzelfde zijn zonder de Europese samenwerking. Europese initiatieven beschermen ons in het geval van vertraging op reis, zorgen ervoor dat ons voedsel 100 procent veilig is en geven ons 2 jaar lang garantie op al onze aankopen. En dat is niet alles: ook in onze verenigingen, zorg, kleding, infrastructuur en zelfs smartphones vinden we Europa terug.

In je club of vereniging

In Europa gebeurt er heel wat om verenigingen en clubs te ondersteunen. Programma’s als Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps geven jongeren, volwassenen en verenigingen de kans om ervaringen uit te wisselen, sociale projecten op touw te zetten, evenementen te organiseren en vrijwilligerswerk te ondernemen. Hier en in het buitenland.

Yeboah Benhelima groeide op in kansarmoede en bracht een groot deel van zijn jeugd door in instellingen. Dankzij Europese programma’s vond hij zijn toevlucht in hiphop, en richtte hij zijn eigen solidariteitsproject op. Met ‘Hippoprockstars’ kruipt Yeboah samen met kwetsbare jongeren de studio in om hun gevoelens en ervaringen te verwerken in muziek.

Felle competitie en één doel: winnen. Dat is hoe het er in de voetbalwereld vaak aan toe gaat. Maar niet bij de City Pirates in Antwerpen en de Welzijnscup in Genk. Daar helpt voetbal kwetsbare jongeren om in zichzelf te geloven, om te gaan met elkaar en hun veerkracht op te krikken. En dankzij Europese samenwerkingen en programma’s inspireren ze daarmee ook andere Europese clubs!

Samen spelen met leeftijdsgenootjes is voor kinderen met een beperking vaak niet vanzelfsprekend. Daarom bundelden Europese universiteiten, onderzoekscentra en stichtingen de krachten om opleidingsgidsen uit te werken die spelbegeleiders helpen om de activiteiten in hun vereniging toegankelijk te maken voor elk kind.

Circusplaneet vzw was op zoek naar een nieuwe locatie, en vonden met hulp uit Vlaamse en Europese hoek een nieuwe thuisbasis in een … kerk! Elke dag brengen de vrijwilligers van Circusplaneet er jong circustalent, doorwinterde artiesten en buurtbewoners samen, wat leidt tot mooie ontmoetingen en heel wat circusmagie!

In de supermarkt

Europa heeft de strengste voedselveiligheidsnormen ter wereld. Zo kun je er binnen Europa vanuit gaan dat je niet ziek zal worden van het eten dat je koopt in de winkel, of het water dat je drinkt uit de kraan. Daar komt heel wat bij kijken. Etiketten moeten duidelijk de inhoud en oorsprong van elk artikel tonen. Producten uit de winkel moeten regelmatig in het labo getest worden op bacteriën en schadelijke stoffen. En onze planten en dieren moeten gezond zijn. De EU houdt daarom de kwaliteit van onze bodems in de gaten, zorgt ervoor dat ziektes en plagen geen kans krijgen, en dat het gebruik van chemische stoffen op een veilige manier gebeurt.

Niet alleen mensen lusten groenten. Ook plaaginsecten eten graag een hapje mee. Daarom gebruiken boeren pesticiden om hun gewassen te beschermen. Het probleem? Deze chemische producten maken andere planten en dieren onbedoeld ziek, en kunnen ons hormoonsysteem verstoren. Een Europees project brengt daar verandering in, en biedt vergelijkbare bestrijding met…bloemen!

Bij de productie en verwerking van PFAS komen schadelijke stoffen terecht in onze bodems en waterlopen, waardoor ze ook in ons eten terecht kunnen komen. De EU houdt daarom bodemverontreiniging scherp in de gaten, en stimuleert initiatieven om bodems terug gezond te maken. Eén van die initiatieven vond plaats in de buurt van de 3M-fabriek: daar haalden onderzoekers van UHasselt en C-Biotech PFAS uit de grond met hennepplanten!

In onze zorg

Spelen, studeren, werken, ontspannen,… Voor de meesten van ons is het gelukkig vanzelfsprekend. Maar voor sommige mensen is het dat niet, omdat ze kampen met een ziekte, een beperking of mentale klachten. Met allerlei initiatieven, projecten en maatregelen zorgt Europa ervoor dat zij zo goed en zorgeloos mogelijk kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven.

Kinderen met een hersenverlamming hebben de grootste moeite om te leren stappen. Om hen te helpen, ontwikkelen Europese ingenieurs, softwareontwikkelaars, dokters en revalidatie-experts een revolutionair mechanisch exoskelet dat de patiëntjes toelaat om zelfstandig te lopen.

De strijd tegen kanker is één van de belangrijkste prioriteiten van de EU. Europa helpt Vlaanderen om betere preventie en opsporing mogelijk te maken, en om nieuwe behandelingstechnieken uit te werken. Zo werken Vlaamse en Nederlandse wetenschappers met Europese steun aan een nieuwe vorm van celtherapie, waarbij eigen afweercellen zelfstandig slechte kankercellen kunnen afbreken.

Binnen het Europese MoNUment-project wisselen dementie-experten en -onderzoekers hun kennis en ervaringen uit, en zoeken ze samen naar nieuwe manieren om dementie draaglijker te maken voor patiënten, hun verzorgers en hun familie. Het resultaat? Een handig platform, nieuwe technologische hulpmiddelen en een dementie-inloophuis in Mechelen!

In de ruimte

Je ziet ze misschien niet als je ’s nachts naar de sterren kijkt, maar ze hangen er wel degelijk: Europese satellieten. Maar goed ook, want deze hoogtechnologische zwevende blikken maken ons leven een pak gemakkelijker. Ze zorgen ervoor dat we het weer kunnen voorspellen, dat we met onze smartphones de weg kunnen vinden, en dat we de gevolgen van klimaatverandering in de gaten kunnen houden.

In 2025 staat de lancering van de ALTIUS-satelliet gepland. Deze satelliet wordt ontworpen en gebouwd in Vlaanderen, en zal beter dan ooit de ozonlaag in beeld kunnen brengen. De satelliet stuurt al zijn data door naar het Europese aardobservatieprogramma ‘Copernicus’ dat ons helpt om onze planeet, het milieu en het veranderende klimaat beter te begrijpen.

Op reis

Nergens ter wereld is reizen zo gemakkelijk als in Europa. Je identiteitskaart is genoeg om vrij te reizen in alle 27 EU-landen. Daarnaast beschermen Europese regels je in het geval van vertraging, annulering en verloren bagage, of je nu het vliegtuig, de trein of de bus neemt. En om alles nog gemakkelijker te maken, maakte Europa het mogelijk om zonder extra kosten in andere EU-landen te sms’en, bellen en surfen. Dat je in de meeste landen ook kan betalen met de euro is natuurlijk ook mooi meegenomen!

In je kleren

Ja, ook in je kleren zit een beetje Europa. Dankzij Europese regels moeten fabrikanten kledingstukken op zo’n manier maken dat we ze langer kunnen gebruiken, en gemakkelijker kunnen herstellen en recycleren. Ook mogen ze onverkochte kleding niet langer vernietigen.

Textiel recycleren: gemakkelijker gezegd dan gedaan. Omdat kledingstukken bestaan uit een complexe mix van stoffen, worden ze vaak gerecycleerd tot minderwaardige producten als isolatiemateriaal en poetsdoeken. In het Europese SCIRT-project werken onderzoeksinstellingen en kledingproducenten een proces uit om van oude kleren hoogwaardige nieuwe kleren te maken.

Kapotte kleren weggooien? Niet als het van Sharepair afhangt! Dankzij dit Europese project werden in heel wat Vlaamse steden repair cafés geopend waar je je kapotte elektronica, juwelen, fietsen, meubels en kleren kan laten herstellen!

En op nog heel veel andere plaatsen

Ook op andere plaatsen is de impact van Europa heel duidelijk. Denk maar aan grote infrastructuurprojecten die de EU mee financiert, zoals fietssnelwegen, windparken, bruggen en ecoducten. Of aan je smartphone die nu dankzij Europese regels een handige USB-C-ingang heeft. Ja, Europa zit dus zelfs in je broekzak!