Gedaan met laden. U bevindt zich op: Belastingen op voertuigen

Belastingen op voertuigen

Als u een auto koopt, moet u bovenop de aankoopprijs ook nog een aantal belastingen betalen.

Btw bij aankoop

Koopt u een nieuwe auto of een tweedehandsauto bij een handelaar, dan betaalt u 21% btw op de aankoopwaarde.

Als u een auto bij een particulier koopt, dan moet u geen btw te betalen.

Belasting op de inverkeerstelling (BIV)

Iemand staat bij een auto die te koop staat
© ivan put

Als u een nieuwe wagen of een tweedehandswagen koopt, dan moet u éénmalig een belasting op de inverkeerstelling of kortweg de BIV betalen, bij de inschrijving van het voertuig op uw naam. Na de inschrijving ontvangt u automatisch een betalingsuitnodiging voor de BIV.

De BIV wordt berekend op basis van de milieuvriendelijkheid van de wagen, zoals de uitstoot van CO2 en fijn stof. Met de online simulator(opent in nieuw venster) of met de simulatie-app kunt u zelf berekenen hoeveel BIV u voor uw voertuig zal moeten betalen.

Jaarlijkse verkeersbelasting

Naast de eenmalige BIV, betaalt u ook een jaarlijkse verkeersbelasting.

  • Voor personenwagens, minibussen en motorfietsen krijgt u automatisch een betalingsuitnodiging zodra u uw voertuig inschrijft. De jaarlijkse verkeersbelasting wordt berekend op basis van onder meer het vermogen (KW - kilowatt) van het voertuig.
  • Voor een aantal voertuigen zoals autobussen en vrachtwagens wordt de verkeersbelasting niet automatisch aangerekend. Voor deze voertuigen moet u eerst aangifte doen vooraleer u ermee op de openbare weg wilt rijden. Na de aangifte krijgt u automatisch een betalingsuitnodiging voor de verkeersbelasting.
  • Als uw wagen of minibus is uitgerust met een LPG-installatie, dan betaalt u nog een aanvullende verkeersbelasting voor LPG-installaties.

Momenteel voert men een onderzoek naar de invoering van een kilometerheffing voor personenwagens.

Verkeersbelasting in Brussel en Wallonië

Wie in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest woont, kan voor meer informatie over de BIV en de verkeersbelastingen terecht bij de Federale overheidsdienst Financiën.

Inwoners van Wallonië kunnen met vragen over de BIV en verkeersbelasting sterecht bij de Direction générale opérationnelle de la Fiscalité van het Waalse Gewest.