Gedaan met laden. U bevindt zich op: Coöperatief wonen

Coöperatief wonen

Bij coöperatief wonen huurt u een woning van een coöperatieve vennootschap. Om in zo’n woning te kunnen wonen, moet u eerst aandelen van de wooncoöperatie kopen.

Wooncoöperaties kunnen alle types woningen verhuren: klassieke woningen en appartementen, kamers (niet-zelfstandige woningen), woningen in cohousingprojecten, ….

Wat is coöperatief wonen?

U bent in dit woonmodel geen directe eigenaar van de woning waarin u woont, maar huurt een woning. Maar, u kan alleen een woning bewonen binnen het patrimonium van de wooncoöperatie als u ook aandeelhouder bent van deze coöperatie. Doordat u aandelen koopt, bent u indirect mede-eigenaar van alle woningen van de wooncoöperatie. Als coöperant verwerft u een woonrecht in de woningen van de coöperatie.

Het aantal aandelen dat u moet hebben en de prijs per aandeel verschillen per wooncoöperatie. Elke coöperatie beslist zelf hoe zij dit wil vormgeven. De statuten van de vennootschap bieden hiervoor het kader.

De coöperatie staat in voor de verwerving van het vastgoed, de bouw en/of renovatie en het onderhoud en beheer van alle gebouwen. Op die manier kunnen de bewoners ontzorgd worden van alle technische aspecten van het gebouwpatrimonium. Als coöperant heeft u inspraak in het beheer van de coöperatie.

Procedure: oprichting

De oprichting van een coöperatieve vennootschap kan enkel via het verlijden van een notariële akte. De statuten van de coöperatieve vennootschap maken een essentieel onderdeel uit van deze akte; ze leggen de grote lijnen vast voor de werking ervan. Uw notaris kan u hierbij adviseren.

Alle informatie hierover vindt u op de website van FOD Economie(opent in nieuw venster).

U bent verhuurder

In dit woonmodel is de wooncoöperatie de verhuurder van uw woning. De wooncoöperatie verhuurt de woning(en) aan zijn coöperanten. Dit gebeurt volgens de regels van het Vlaams Woninghuurdecreet. Lees hierover meer op onze webpagina ‘een woning huren’.

Een private bewoner-coöperant kan zijn huurovereenkomst niet eenzijdig overdragen of kan de woning niet onderverhuren. Dit kan alleen als de verhuurder akkoord is.

Een wooncoöperatie kan de woningen ook aan een woonmaatschappij verhuren die ze op haar beurt onderverhuurt. Volledige onderverhuring van het project is niet toegelaten, tenzij aan een woonmaatschappij.

U bent bewoner-coöperant (huurder)

Is de woning van de coöperatie uw hoofdverblijfplaats? Dan valt uw huurovereenkomst integraal onder de regelgeving van het Vlaams Woninghuurdecreet.

De huurprijs is bij de start van de huurovereenkomst vrij te bepalen tussen de bewoner en de wooncoöperatie. Nadien mag de huurprijs alleen geïndexeerd of aangepast worden volgens de regels van het Woninghuurdecreet.

De duur van de huurovereenkomst valt onder de termijnen van het Vlaams Woninghuurdecreet. Wat bijvoorbeeld niet kan, is het opnemen van een bepaling in de huurovereenkomst dat u coöperant moet blijven zolang u een woning van de coöperatie huurt.

U leest meer over rechten en verplichtingen van huren (het Vlaams Woninghuurdecreet) op onze webpagina ‘een woning huren’.

Extra informatie

De Vlaamse overheid heeft momenteel een leertraject over coöperatieve woonprojecten lopen. Hierin onderzoeken we het potentieel van deze woonvorm in Vlaanderen. Meer informatie hierover en algemene informatie over wooncoöperaties vindt u op de webpagina over het leertraject coöperatieve woonprojecten(opent in nieuw venster).

Meer informatie over coöperatief wonen vindt u op het platform coöperatief wonen(opent in nieuw venster), ontworpen door Architectuurwijzer en Cera.