Gedaan met laden. U bevindt zich op: Infectieziekten en vaccinaties Zorg

Infectieziekten en vaccinaties

Wanneer een besmettelijke ziekte zoals mazelen of hepatitis ergens in Vlaanderen opduikt, neemt het Departement Zorg maatregelen om verdere verspreiding in te perken of te verhinderen. Beter nog is voorkomen dat deze ziekten uitbreken. Daarom verdelen we gratis vaccins tegen heel wat ziektes naar artsen en andere vaccinatoren.

Infectieziekten

Artsen en laboratoria zijn verplicht om bepaalde besmettelijke ziektes te melden aan het Departement Zorg wanneer ze die ergens zien opduiken. We brengen alles in kaart en kunnen zo maatregelen nemen om verdere verspreiding te beperken of te verhinderen. Zorgverleners en -voorzieningen krijgen ook advies van wat ze kunnen doen om uitbraken van besmettelijke ziektes te voorkomen of wat ze best doen bij een uitbraak. Ze kunnen daarvoor altijd onze gespecialiseerde diensten in elke provincie contacteren.

Vaccinaties

Het Departement Zorg verdeelt gratis vaccins naar artsen om bepaalde doelgroepen zoals jonge kinderen en ouderen te beschermen tegen infectieziektes waarvoor vaccinatie mogelijk is. We organiseren ook campagnes om mensen te informeren en motiveren om zich te laten vaccineren.

Beleidskader en partners

De wettelijke basis voor het beleid rond infectieziektebestrijding en vaccinaties ligt in het preventiedecreet van 2003. De prioritieten, doelstellingen en acties van het Departement Zorg over vaccinaties worden bepaald in een gezondheidsdoelstelling.