Gedaan met laden. U bevindt zich op: Registratie overheidsinstanties Toegangsbeheer, registratie & aanmelden

Registratie overheidsinstanties

Overheidsinstanties dienen het Vlaams webportaal te gebruiken voor aanvragen van dossiers vastgoedinformatie.

Vóór het eerste gebruik van dit portaal is een eenmalige registratie noodzakelijk.

Ondervindt u problemen bij het volgen van onderstaande stappen? Neem contact met ons op via vip@athumi.eu(opent in uw e-mail applicatie) en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Stap 1: Protocol

Artikel 8, §1, van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (‘Decreet eGov’), bepaalt dat er een protocol noodzakelijk is met de ontvangende entiteit als deze een overheidsinstantie betreft.​ Dit protocol dient door de overheidsinstantie te worden ingevuld, waarna het door Athumi wordt gevalideerd.

Om te bepalen of een protocol nodig is, wordt gekeken naar volgende criteria:

  • Indien de overheidsinstantie uitsluitend vastgoedinlichtingen opvraagt voor percelen in eigen beheer is een protocol niet noodzakelijk. Ga naar Stap 3.
  • Indien de overheidsinstantie vastgoedinlichtingen opvraagt voor percelen die eigendom zijn van particulieren en/of eenmanszaken is een protocol noodzakelijk. Ga naar Stap 2.

Stap 2: Aanvullen protocol

Het sjabloon van het protocol kan via onderstaande link gedownload worden:

Sjabloon Protocol Overheidsinstanties(Word bestand opent in nieuw venster)

Het sjabloon dient verder door DPO van de overheidsinstantie te worden aangevuld. Eenmaal aangevuld, dient het document ter validatie bezorgd te worden aan Athumi door dit te mailen naar vip@athumi.eu(opent in uw e-mail applicatie) met als titel: ‘Vastgoedinformatieplatform - Validatie protocol overheidsinstantie’.

Na validatie door Athumi, dient het document ondertekend te worden door beide partijen.

Stap 3: Registratie overheidsinstantie

  • Stuur een mail naar vip@athumi.eu(opent in uw e-mail applicatie) met als titel ‘Vastgoedinformatieplatform - Aanvraag registratie overheidsinstantie’ en met volgende gegevens:
    • Naam van de onderneming
    • OVO-code of KBO-nummer
    • Hoofdadres van de onderneming
    • E-mailadres contactpersoon
  • Na verificatie, ontvangt u een bevestigingsmail dat uw organisatie is opgezet om het Vastgoedinformatieplatform te kunnen gebruiken.

Stap 4: Gebruikersrechten toekennen

De lokale beheerder kent de gebruikers het Vastgoedinformatieplatform-recht toe in Gebruikersbeheer.

De lokale beheerder van de onderneming logt in het Gebruikersbeheer(opent in nieuw venster) via eID, itsme of andere digitale sleutels en volgt volgende stappen:

Recht ‘Vastgoedinformatieplatform gebruiker’

  • Klik in het midden van de hoofdpagina op ‘Nieuw recht toekennen’.
  • Klik op ‘Persoon toevoegen’ en geef het rijksregisternummer in van de medewerker, vul in het volgende scherm het e-mailadres, telefoonnummer en de reden (bv. vastgoed gebruiker) aan.
  • In de volgende stap kiest u voor het recht “Vastgoedinformatieplatform gebruiker” met een reden (bv. vastgoed gebruiker) en bevestigt. Vindt u het recht niet terug? Stuur ons een e-mail(opent in uw e-mail applicatie) en probeer na onze bevestiging deze stappen opnieuw.

Rol ‘Informatieaanvrager’

  • Eenmaal het recht ‘Vastgoedinformatieplatform gebruiker’ is toegekend, dient de rol ‘Informatieaanvrager’ aan de gebruikers te worden toegevoegd.

Stap 5: Start aanvragen

De gebruikers kunnen nu van start met het Vastgoedinformatieplatform.

Aanvragen van ‘Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ kunnen aangevraagd worden via het Vastgoedinformatieplatform webportaal(opent in nieuw venster) door in te loggen via de gekende authenticatiemethodes.