Gedaan met laden. U bevindt zich op: Open data Onze oplossingen

Open data

Open data zijn gegevens die door de overheid worden verzameld en waar geen of minimale gebruiksbeperkingen op rusten. Ze zijn elektronisch beschikbaar en maken bij voorkeur gebruik van open standaarden.

De overheid kiest voor open data

De Vlaamse overheid wil een open overheid zijn die transparant en participatief is. Open data kan een rol spelen in die betrachting. De overheid beschikt immers over een enorme schat aan kwalitatieve en betrouwbare data die kan worden opengesteld naar andere overheden, burgers, bedrijven en organisaties. Niet alleen verhoogt hierdoor de transparantie, het gebruik van open data maakt ook de weg vrij voor innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten.

Waarom data openstellen?

Open data is de norm bij de Vlaamse overheid. Het Vlaams open databeleid is erop gericht om informatie van de overheid terug te geven aan de maatschappij volgens de principes van open data. Daar zijn vele voordelen aan verbonden.

Aan de slag met open data

Iedereen die open data wil gebruiken kan terecht op Datavindplaats. Het is de centrale vindplaats voor alle data van overheden in Vlaanderen. Onder deze linken vindt u ook informatie over open source software, het DCAT-AP applicatieprofiel en de validator. Tot slot ook een overzicht van de voorwaarden tot hergebruik en de open data licenties.

Laat u inspireren

Dat open data tot innovatie en succesvolle businessmodellen kan leiden, bewezen deze gebruikers. Laat u inspireren om open data te publiceren of ermee aan de slag te gaan. Bekijk de video’s waarin ze hun verhaal vertellen.