Gedaan met laden. U bevindt zich op: Erkenning als opleidingscentrum airco-energiedeskundige

Erkenning als opleidingscentrum airco-energiedeskundige

Erkende opleidingscentra voor airco-energiedeskundigen organiseren de opleiding en het examen voor het uitreiken van het certificaat van bekwaamheid en bijscholing inzake de keuring van airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW. 

Download hier de overzichtslijst met erkende opleidingscentra voor airco-energiedeskundigen(PDF bestand opent in nieuw venster).

Voorwaarden

Om erkend te worden als opleidingscentrum voor airco-energiedeskundigen, moet het opleidingscentrum voldoen aan:

 • algemene erkenningsvoorwaarden(opent in nieuw venster) die gelden voor alle erkenningen leefmilieu
  • in de 3 jaar die de aanvraag van het Vlaamse erkenningsbewijs voorafgaan, heeft de aanvrager geen strafrechtelijke veroordeling opgelopen in een lidstaat van de Europees Economische Ruimte, voor overtredingen van de milieuwetgeving rond het gebruik van de erkenning
  • in de 2 jaar die de aanvraag van het Vlaamse erkenningsbewijs voorafgaan, werd bij de aanvrager geen erkenning met hetzelfde voorwerp opgeheven, wegens de schending van de bijbehorende verplichtingen van die erkenning.
 • bijzondere erkenningsvoorwaarden:
  • het opleidingscentrum moet beschikken over degelijke procedures om de opleiding en de bijscholing met het bijhorende examen te organiseren, waarbij alleen de personen tot de opleiding worden toegelaten die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden
  • de docenten moeten beschikken over een erkenning als airco-energiedeskundige
  • het opleidingscentrum moet een reglementaire examenjury samenstellen.

Meer info over de erkenningsvoorwaarden vindt u in art. 8 VLAREL (algemene erkenningsvoorwaarden)(opent in nieuw venster) en art. 24/1 VLAREL (bijzondere erkenningsvoorwaarden)(opent in nieuw venster).

Geldigheidsduur en verplichtingen

De erkenning als opleidingscentrum is geldig voor onbepaalde duur. Een erkend opleidingscentrum moet ook voldoen aan een aantal verplichtingen om de erkenning te kunnen behouden.

Procedure

Vraag uw erkenning aan bij de Vlaamse overheid.

De bevoegde dienst behandelt uw aanvraag. Eventueel volgt er een plaatsbezoek. De leidinggevende ambtenaar van het Vlaams Energie-en Klimaatagentschap neemt een beslissing binnen een termijn van 90 dagen, te rekenen vanaf de dag na het indienen van een volledig aanvraagdossier.

Kost

De erkenningsaanvraag is gratis.

Regelgeving

Vlaams reglement inzake erkenningen met betrekking tot het leefmilieu (VLAREL).