Voorwaarden
Werkondersteunende maatregelen
Als werkgever bespreekt u samen met uw werknemer welke behoeften er zijn en waarvoor u individueel maatwerk gebruikt. Bijvoorbeeld:
- een aangepast uurrooster of takenpakket
- begeleiding en ondersteuning van de directe leidinggevende
- compensatie van lagere productiviteit
De experts van de dienst Tewerkstellingsondersteunende maatregelen(opent in nieuw venster) van VDAB geven u tips en advies.
Financiële ondersteuning
Er bestaan 2 soorten premies in het kader van individueel maatwerk: een loonpremie en een begeleidingspremie. De 2 zijn combineerbaar.
Loonpremie | Begeleidingspremie |
---|---|
|
|
Duurtijd
Hoelang uw werknemer een beroep kan doen op individueel maatwerk, hangt af van de door VDAB vastgestelde arbeidsbeperking van de werknemer:
- Bij een langdurige, blijvende problematiek is de ondersteuning van individueel maatwerk 5 jaar geldig en daarna verlengbaar.
- Bij een problematiek die waarschijnlijk zal verbeteren is de ondersteuning geldig voor maximaal 2 jaar en niet meer verlengbaar.
De termijn gaat in vanaf het kwartaal van de beslissing door het Departement Werk en Sociale Economie.
Verlenging aanvragen
Loopt de financiële tegemoetkoming af en blijft de arbeidsbeperking van uw werknemer toch verder duren?
- U kunt een verlenging aanvragen bij een ondersteuning van individueel maatwerk voor 5 jaar. Dat kan ten vroegste in het voorlaatste jaar van uw huidige premie. Het Departement Werk en Sociale Economie stuurt u een herinnering via e-mail.
- U kunt geen verlenging aanvragen bij een ondersteuning voor maximaal 2 jaar. Uw werknemer kan bij VDAB een nieuwe vaststelling vragen van de behoefte aan werkondersteunende maatregelen. Op basis daarvan kunt u als werkgever een nieuwe aanvraag indienen.
Verhoging aanvragen
Krijgt u individueel maatwerk voor een periode van 5 jaar en merkt u na een jaar dat de premie niet volstaat om uw werknemer te ondersteunen? Dan kunt u als werkgever een aanpassing van de premie(s) vragen vanaf het tweede jaar van de uitbetaling.
Motiveer in uw aanvraag duidelijk de behoefte aan een aanpassing van de premie(s). VDAB doet dan een nieuwe evaluatie van de behoefte aan werkondersteunende maatregelen(opent in nieuw venster) en houdt daarbij rekening met de behoeftes van de werknemer op uw werkvloer. Het Departement Werk en Sociale Economie kan daarna beslissen om de ondersteuningspremie aan te passen.
Betaling
De betaling gebeurt automatisch op basis van uw RSZ-aangifte als werkgever. Krijgt u ook graag maandelijks een voorschot? Dan kunt u dat aanvragen.
Regelgeving
- Decreet maatwerk bij individuele inschakeling(opent in nieuw venster)
- Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling(opent in nieuw venster)
- Nota Vlaamse Regering – Ontwerp besluit tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling(PDF bestand opent in nieuw venster) – principiële goedkeuring
- Nota Vlaamse Regering – Ontwerp besluit tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling(opent in nieuw venster) - definitieve goedkeuring
- Ministerieel besluit met lijst van erkende opleidingen voor gekwalificeerde begeleiders en lijst van erkenningsregelingen en mandaten vereenvoudigde procedure externe dienstverleners IMW(PDF bestand opent in nieuw venster)
Infographic
Raadpleeg de infographic over individueel maatwerk.
Informatievideo
In deze informatievideo geeft het Departement WSE een korte toelichting over individueel maatwerk. Bekijk de video of raadpleeg de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster).