Gedaan met laden. U bevindt zich op: Formele re-integratietrajecten vanaf 1 oktober 2022 Dienstverlening welzijn en gezondheid

Formele re-integratietrajecten vanaf 1 oktober 2022

Op 1 oktober 2022 wijzigde de Codex over welzijn op het werk(PDF bestand opent in nieuw venster). Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd voor de formele re-integratietrajecten.

Wijziging van termijnen

Een aantal termijnen verlengt, zoals de termijn voor de werknemer om beroep in te stellen tegen de beslissing van de arbeidsarts en de termijn voor de werknemer om in te stemmen met het re-integratieplan.

Een aantal termijnen verkort, zoals de termijn voor de werkgever om het re-integratietraject op te starten en de termijn om een re-integratieplan op te maken voor een werknemer die definitief ongeschikt is voor het overeengekomen werk.

Goed om te weten: de termijnen worden uitgedrukt in kalenderdagen, niet langer in werkdagen.

Drie mogelijke beslissingen voor arbeidsarts

Het aantal beslissingen van de arbeidsarts wordt in het kader van de re-integratiebeoordeling beperkt tot drie mogelijke beslissingen (voorheen waren dat er vijf).

Daarbij zet men ook meer in op het belang van werkpostaanpassingen en op aangepast of ander werk dat rekening houdt met de mogelijkheden en gezondheidstoestand van de werknemer.

De drie beslissingen die de arbeidsarts kan nemen zijn:

  • beslissing A: de werknemer kan het overeengekomen werk op termijn hervatten.
  • beslissing B: de werknemer is definitief ongeschikt voor het overeengekomen werk
  • beslissing C: het is om medische redenen niet mogelijk om een re-integratiebeoordeling te doen

Verplichting werkgever

De werkgever heeft verplichtingen bij het onderzoeken van de mogelijkheden voor aangepast of ander werk en het opmaken van een re-integratieplan. Daarbij houdt de werkgever maximaal rekening met de aanbevelingen van de arbeidsarts, met het collectieve re-integratiebeleid en eventueel ook met het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap.

De werkgever geeft de werknemer ook de nodige toelichting bij het aangeboden re-integratieplan. Kan hij geen aangepast of ander werk aanbieden? Dan moet de werkgever onderbouwd motiveren dat hij de mogelijkheden wel ernstig heeft onderzocht.

Geen overgangsmaatregelen

Voor lopende re-integratietrajecten zijn er geen overgangsmaatregelen.

  • De nieuwe regels werden onmiddellijk van toepassing op de lopende (formele) re-integratietrajecten, aangezien de verschillende fases op zich niet wijzigen. Voor re-integratieverzoeken die voor 1 oktober zijn ingediend en waarover de arbeidsarts nog geen beslissing heeft genomen, moet hij vanaf 1 oktober de nieuwe beslissingen nemen.
  • Voor de trajecten waarvoor al voor 1/10/2022 een formulier re-integratiebeoordeling werd overgemaakt aan de werkgever en werknemer, zullen de nieuwe termijnen gelden. Ging het over een beslissing B (in de oude categorie), dan wordt het traject stopgezet en kan dit worden heropgestart op vraag van de werknemer of de werkgever.
  • Is de beslissing van de arbeidsarts al genomen en overgemaakt voor 1 oktober? Dan blijft die geldig en moet de werkgever de nieuwe termijnen toepassen om een plan of verslag op te maken.

De arbeidsarts informeert de werknemers volgens de geactualiseerde wetgeving re-integratie over de verschillende mogelijkheden bij werkhervatting. Door werknemers in een vroeg stadium te informeren over de mogelijkheden voor (tijdelijk) aangepast werk en/of aanpassingen van de werkpost kan de werkhervatting in optimale omstandigheden verlopen.

Hoe verloopt een (formeel) re-integratietraject vanaf 1 oktober 2022?

De stappen in het “re-integratietraject 2.0” zijn dezelfde als voordien in de formele re-integratietrajecten.

  • Stap 1

    De werknemer of zijn behandelend arts kan in eender welke fase van de arbeidsongeschiktheid een re-integratietraject (RIT) opstarten.

    Nieuw is dat de werkgever nu al na drie maanden arbeidsongeschiktheid een traject kan opstarten (voorheen was dat vier maanden) en dat de adviserend arts van de mutualiteit geen RIT meer kan initiëren.

  • Stap 2

    Voor de beoordeling kan de arbeidsarts overleggen met verschillende partijen, op voorwaarde dat de werknemer hiervan op de hoogte is en ermee instemt.

    Zo kan de arbeidsarts overleggen met behandelend artsen, met de adviserend arts, met preventieadviseurs en met trajectbegeleiders zoals de terugkeercoaches of jobcoaches. Overleg met de werkgever is enkel mogelijk op vraag van de werknemer.

    De arbeidsarts heeft 49 dagen de tijd om een beslissing te nemen, in een van de drie nieuwe categorieën (zie hoger).

  • Stap 3

    De werkgever onderzoekt de concrete mogelijkheden voor aangepast of ander werk en/of aanpassingen aan de werkpost. Hierbij houdt de werkgever zo goed mogelijk rekening met de voorwaarden bepaald door de arbeidsarts, met het collectief kader inzake re-integratie en indien van toepassing, met het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap.

  • Stap 4

    Bij beslissing A heeft de werkgever 63 dagen de tijd om een re-integratieplan of verslag op te stellen. Bij beslissing B is de termijn hiervoor zes maanden.

    Het re-integratieplan beschrijft welke aanpassingen er worden gedaan om het werk te hervatten. De werknemer heeft 14 dagen de tijd om in te stemmen met het re-integratieplan.

    Als er binnen deze termijn geen reactie komt, moet de werkgever de werknemer contacteren. Komt er opnieuw geen reactie? Dan beschouwt de werkgever dat als een weigering van het plan en dan is het re-integratietraject beëindigd.

    Indien er na overleg en onderzoek van concrete mogelijkheden voor aangepast of ander werk en voor aanpassingen aan de werkpost geen re-integratieplan mogelijk is, maakt de werkgever een re-integratieverslag. Dit geeft een uitgebreide motivatie waarom de nodige aanpassingen technisch of objectief gezien niet mogelijk zijn of redelijkerwijze niet geëist kunnen worden.

  • Stap 5

    De arbeidsarts volgt de uitvoering van het re-integratieplan op regelmatige basis op. Een werknemer die tijdens de uitvoering van het re-integratieplan denkt dat het plan niet meer voldoende aangepast is aan de gezondheidstoestand, kan een spontane consultatie vragen bij de arbeidsarts. Wanneer de werkgever het gemotiveerd verslag heeft bezorgd aan de arbeidsarts en de werknemer, is het re-integratietraject beëindigd.

Wanneer is het re-integratietraject 2.0 beëindigd?

  • Wanneer de werkgever door de arbeidsarts op de hoogte werd gebracht van het feit dat de werknemer niet is ingegaan op herhaalde uitnodigingen voor een RIT, met vermelding van de data en wijze van uitnodigen
  • Wanneer de werkgever van de arbeidsarts een formulier voor de re-integratiebeoordeling met beslissing C heeft ontvangen
  • Wanneer de werkgever een gemotiveerd verslag heeft bezorgd aan de arbeidsarts en de werknemer
  • Wanneer de werkgever het re-integratieplan dat door de werknemer werd geweigerd, heeft bezorgd aan de arbeidsarts
  • Wanneer de werkgever het re-integratieplan dat door de werknemer is goedgekeurd, heeft bezorgd aan de arbeidsarts en de werknemer.