- 20 juni 2023
- 12:00 tot 17:30
CC Het Bolwerk
Routeplanner (opent in nieuw venster)
Bolwerkstraat 17, Vilvoorde- 13 juni 2023
Omschrijving
Dit jaar staat het thema gemeenschapsvorming centraal. Je luistert naar verhalen via een gevarieerd programma: boeiende informatiesessies, interessante debatten, pakkende getuigenissen en verrassende ontmoetingen.
Wil jij weten hoe je gemeenschappen in de regio nog meer kan verbinden? Laat je inspireren, deel zelf ook je verhaal en leer collega’s en partners beter kennen.
Programma
- Onthaal met broodjeslunch (12u - 13u)
- Plenaire sessie (13u - 14u)
- Themasessie A (14u10 - 15u10)
- Pauze (15u10 - 15u30)
- Themasessie B (15u30 - 16u30)
- Receptie (16u30 - 17u30)
Tijdens de plenaire sessie staat Koen Demarsin (schrijver, journalist en onderzoeker) stil bij wat ‘gemeenschapsvorming’ betekent, wat de verschillende aspecten zijn en waarom het belangrijk is. Er komen ook enkele inspirerende projecten aan bod. Randatlas(opent in nieuw venster), Because Linkebeek en Vosberg(opent in nieuw venster) gaan in gesprek over het effect van gemeenschapsvorming in de Vlaamse Rand.
Na de plenaire sessie kan je deelnemen aan 2 themasessies. Hieronder zijn de 4 sessies kort uitgelegd.
Sessie 1: Gemeenschapsvorming via cultuur
Cultuur verbindt mensen, dat is net wat de regio nodig heeft. Laat je inspireren door drie praktijken. November Wereldmaand(opent in nieuw venster) (Halle) groeit uit tot een evenement vol diversiteit in haar publiek en haar vrijwilligersploeg. De bib van Sint-Pieters-Leeuw(opent in nieuw venster) slaagt erin een ontmoetingsplek te zijn voor alle inwoners. De gemeenten van IGS Cultuur Noordrand werken samen aan Pianodays(opent in nieuw venster) en brengen inwoners van een hele regio samen via muziek. Hoe zijn die praktijken gekomen tot wat ze vandaag zijn? Welke lessen trekken ze eruit? Waar liggen nog kansen? Ga in dialoog met de organisatoren en keer naar huis terug met tips en inspiratie.
Sessie 2: Gemeenschapsvorming en jongeren
In deze workshop kom je in contact met vier gemeenschapsvormende initiatieven met en voor jongeren. Naast de betrokken organisaties zullen ook een aantal jongeren zelf aanwezig zijn.
Hoe kan je de relatie tussen jongeren en politie verbeteren en hoe kan je jongeren een vaste stek geven binnen je gemeente? Hoe help je hen de weg vinden naar het reguliere vrijetijdsaanbod? Hoe prikkel je tieners tussen 12 en 15 jaar tijdens de schoolvakanties? En op welke manier kan je een podium geven aan jongeren ouder dan 16?
De volgende initiatieven geven een antwoord op deze vragen:
- Project ‘Connect’ en de jongerenwerking in Wemmel (Groep INTRO(opent in nieuw venster))
- De jongerenwerking in Strombeek (Groep INTRO)
- Project ‘Mish Mash(opent in nieuw venster)’ (Stad Vilvoorde)
- Project ‘Uprising(opent in nieuw venster)’ (Stad Vilvoorde)
Je krijgt uitgebreid de kans om met ieder initiatief kennis te maken.
Sessie 3: Gemeenschapsvorming via buurt- en wijkwerking
Op verschillende plaatsen in de Vlaamse Rand slaan lokale besturen en middenveldorganisaties de handen in elkaar om verbindende buurt- en wijkprojecten op te starten.
Werken aan gemeenschapsvorming met professionals, buurtcomités, vrijwilligers… Er zijn vele verschillende mogelijkheden. Laat je inspireren door een van de volgende projecten:
- Wijkeuken(opent in nieuw venster): Avansa Halle-Vilvoorde en lokale partners
- Pop-up speelwijken(opent in nieuw venster): Lokaal bestuur Meise (diensten onderling) en buurtcomités
- ‘Feest in Breughelbroek’(opent in nieuw venster): Lokaal bestuur Asse en het Agentschap Integratie en Inburgering
- ‘Conversatie 1731’(opent in nieuw venster): Lokaal bestuur Asse (dienst integratie en de bibliotheek), het Agentschap Integratie en Inburgering en Avansa Halle-Vilvoorde
- Buurtwerk Zaventem(opent in nieuw venster): SAAMO en Lokaal bestuur Zaventem
De organisaties en lokale besturen stellen kort hun werking plenair voor en staan even stil bij de meerwaarde van hun partnerschappen. Nadien kan je elk project bezoeken in hun ‘buurt’. Ze gaan met veel plezier in op je vragen en inspireren je met beeldmateriaal, flyers, getuigenissen…
OPGELET: Voor deze sessie maken we de korte (2 min.) verplaatsing naar WijKeuken.
Sessie 4: Gemeenschapsvorming via burgerbewegingen
Een gemeentebestuur hoeft niet alles zelf te organiseren, door goed te capteren wat er leeft bij de inwoners kan er heel wat in beweging worden gezet. Tania Berlize van voedselbos BosAardBlij(opent in nieuw venster) in Beersel, Francoise Beyens van de Maakhangaar(opent in nieuw venster) in Dilbeek en Ann De Man van Warm Wemmel(opent in nieuw venster) brengen elk op hun eigen manier mensen samen. Zij vertellen vanuit de praktijk hoe burgerinitiatieven een verschil kunnen maken en waarom samenwerkingen met lokale besturen en andere partners een grote meerwaarde zijn.
Verwacht je aan praktische tips, valkuilen, do’s and dont’s, win-win en stel jouw vragen.
Inschrijven
Schrijf hier in en geef aan welke sessies je voorkeur genieten
Locatie en bereikbaarheid
Vilvoorde - CC Het Bolwerk
- Adres
CC Het Bolwerk
Bolwerkstraat 17
1800 Vilvoorde
Routeplanner(opent in nieuw venster)