Beleidswijzer Vlaamse Rand
De specifieke uitdagingen die de Vlaamse Rand kenmerken, zetten het Vlaamse karakter van de regio onder druk. Daarom wil deze beleidswijzer de 19 lokale besturen van de Rand aanmoedigen en inspireren om met lokale beleidsinitiatieven dat Vlaamse karakter te versterken.
35 praktijkvoorbeelden
Het zwaartepunt van de beleidswijzer ligt bij de praktijkvoorbeelden: 35 projecten illustreren hoe lokale besturen, verenigingen, scholen en andere organisaties nu al werk maken van onder meer taalpromotie, gemeenschapsvorming en ondersteuning van het onderwijs. Daarnaast schetst de beleidswijzer een helder beeld van hoe de Vlaamse Rand recent is geëvolueerd en zet hij de principes uiteen van de taalwetgeving en de faciliteitenregeling.
Handig in gebruik
De digitale publicatievorm van de beleidswijzer laat niet alleen toe om de inhoud jaarlijks te actualiseren, maar maakt het de lezer ook makkelijk om de weg te vinden naar bijkomende informatie. Ook de opsplitsing in 4 delen bevordert de gebruiksvriendelijkheid: je kan die delen achtereenvolgens doornemen of meteen de focus richten op 1 bepaald onderdeel.
Suggesties welkom
Heb je na het lezen van de beleidswijzer nog vragen, bedenkingen of suggesties? Stuur dan zeker een mailtje naar rand@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
Beleidswijzer – Wegwijs in de Vlaamse Rand: met lokaal beleid het Vlaamse karakter van de regio versterken
- Welke evoluties kenmerken de Vlaamse Rand en welke beleidsthema's vloeien daaruit voort?
- Welke taalwetgeving geldt er in de 13 gemeenten van de Rand die behoren tot het homogeen Nederlandse taalgebied?
- Welke taalwetgeving geldt er in de 6 faciliteitengemeenten van de Rand en wat houdt de faciliteitenregeling juist in?
- Ontdek 35 praktijkvoorbeelden rond taalpromotie, gemeenschapsvorming, lokaal onthaalbeleid, flankerend onderwijsbeleid en woonbeleid.
- Welke financiële hulplijnen hebben lokale besturen ter beschikking en welke externe partners kunnen hen inhoudelijk ondersteunen?