Gedaan met laden. U bevindt zich op: Leningen voor energiebesparende investeringen en woningkwaliteit

Leningen voor energiebesparende investeringen en woningkwaliteit

Wilt u uw woning energiezuiniger maken? De overheid geeft goedkope leningen voor het bouwen of kopen van een woning, maar ook voor het verbouwen of renoveren van uw woning. Zo kunt u bij uw renovatie investeren in energiebesparende maatregelen.

Sociale en goedkope leningen

Er zijn verschillende sociale leningen of kredieten om uw woning of appartement te bouwen, te kopen of te verbouwen.

Vlaamse woonlening

Gezinnen en alleenstaanden, met of zonder kinderen, en met een beperkt inkomen kunnen terecht bij het Vlaams Woningfonds (VWF) of bij een kredietverlenende woonmaatschappij voor de Vlaamse woonlening, een voordelig woonkrediet voor wie een bescheiden inkomen heeft en toch een eigen woning wil kopen of renoveren in het Vlaamse Gewest.

Sociale lening bij een erkende kredietmaatschappij

De erkende kredietmaatschappijen verstrekken sociale leningen tegen minder strikte voorwaarden dan de Vlaamse woonlening.

Goedkope leningen bij de provincie

De provincies Limburg en Vlaams-Brabant bieden mogelijkheden aan voor een aanvullende sociale lening.

Voordelige leningen voor energiebesparende investeringen

Mijn VerbouwLening

In de meeste gemeenten in Vlaanderen is het voor bepaalde doelgroepen mogelijk om een voordelige Mijn VerbouwLening van de Vlaamse overheid te krijgen om energiebesparende werken uit te voeren. Deze Mijn VerbouwLening vervangt sinds 1-9-2022 de vroegere Energielening en de vroegere Energielening+.

Renovatiekrediet met rentesubsidie

Koopt u (vanaf 2021) een woning of appartement met een slechte energieprestatie en bent u van plan grondig te renoveren? Als u binnen de 5 jaar een bepaald EPC-label behaalt, kunt u misschien een Renovatiekrediet met rentesubsidie (bij energierenovatie na aankoop) krijgen.

Renteloze lening voor renovatie van noodkoopwoningen via het OCMW

De Vlaamse overheid ondersteunt renovatieprojecten van noodkoopwoningen via projectoproepen richting OCMW’s.

Andere vormen van financiering

Voorschot op het aanvullend pensioen

Geniet u van een aanvullend pensioen? Dan kunt u voor uw renovatiewerken hiervan een voorschot opnemen. In dat geval zal uw bank of verzekeringskantoor u een bepaalde som uitbetalen die u hiervoor kan gebruiken. Opgelet, niet alle contracten bieden de mogelijkheid om een voorschot op te nemen. Ga langs bij de notaris in uw buurt voor de voorwaarden en informeer u op voorhand over de impact hiervan, zodat u op het moment van de uitbetaling van uw aanvullend pensioen niet voor verrassingen komt te staan.

Wederopname in een lopende hypotheeklening

Beschikt u over een hypotheeklening, waarin reeds een behoorlijk deel van het kapitaal is afgelost of het einde in zicht is? In geval van verbouwingen kunt u overwegen om een nieuw krediet aan te gaan met hergebruik van je lopende hypotheek, zonder notaris- of hypotheekkosten. Informeer u steeds grondig op voorhand over de impact hiervan.

Herziening van de hypotheeklening

In sommige gevallen is het interessant om uw hypothecaire lening te herzien. Wanneer de rentevoeten dalen bijvoorbeeld. Lenen aan een lagere rentevoet zorgt voor een lagere maandlast waardoor er geld vrijkomt dat u kan gebruiken voor een renovatielening. U kan uw hypotheeklening herzien bij uw eigen bank of bij een andere financiële instelling. Door de kosten die hierbij komen kijken is een herziening van de hypotheeklening enkel de moeite waard vanaf 1% rentewinst.

Verlenging looptijd hypotheek

Wanneer u de looptijd van uw hypotheek verlengt, verlaagt u het maandelijkse bedrag dat u moet afbetalen. Op die manier wordt er ruimte gecreëerd voor een renovatielening zonder veel impact op uw maandbudget. Uw maandelijkse afbetalingslast blijft namelijk hetzelfde.

Een nieuwe lening bij uw financiële instelling

Financiële instellingen bieden vaak ook renovatieleningen of ‘groene’ leningen om duurzame projecten te stimuleren. Informeer u steeds naar de criteria en de impact hiervan.

Lees deze pagina in: