Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wat is een gastleraar? Zo word je leraar

Wat is een gastleraar?

  • Gastleraren geven tijdelijk les in een school zonder deel uit te maken van het vast personeel. Ze worden ingezet voor verschillende vakken en in verschillende onderwijsniveaus.
  • Gastleraren moeten voldoen aan specifieke kwalificaties en voorwaarden. Ze moeten niet altijd een pedagogisch bekwaamheidsbewijs hebben.  

Gastleraren worden op 2 manieren ingezet:

  1. Met dienstverleningsovereenkomst: wie een pedagogisch bekwaamheidsbewijs heeft, wordt door een bedrijf of organisatie ter beschikking gesteld voor een lesopdracht binnen een school voor een bepaalde periode. Het Ministerie van Onderwijs betaalt een vergoeding voor de gastleraar aan het bedrijf of de organisatie. De gastleraar behoudt in dit geval zijn salaris in zijn bedrijf of organisatie.
  2. Zonder dienstverleningsovereenkomst: wie geen pedagogisch bekwaamheidsbewijs heeft, wordt aangenomen door het schoolbestuur via een arbeidsovereenkomst of huur van diensten. Het schoolbestuur betaalt de vergoeding aan de gastleraar.

In beide gevallen bouwen gastleraren geen rechten op binnen het onderwijs.

Gastleraren zijn geen deel van het vast onderwijspersoneel. Een onderwijsbemiddelaars kan hen naar scholen leiden. Zo komen kandidaat-gastleraren, bedrijven of organisaties en scholen met elkaar in contact om het lerarentekort op te vangen.

Kort samengevat: gastleraren vervullen een tijdelijke opdracht en worden ingezet vanuit hun diverse achtergrond om hun expertise en ervaring in te zetten in een school.

Inspireer jij als gastleraar?

Droom je van een job met veel diversiteit, flexibiliteit, maar vooral impact? Heb je al eens een job als gastleraar overwogen? Zo doe je ervaring op binnen onderwijs, zonder meteen de overstap te maken.

Waarom zou je het doen?

  • Variatie en flexibiliteit: geen enkele dag is hetzelfde. Je houdt van die variatie en flexibiliteit. Je werkt op momenten die voor jou en de schoolorganisatie passen en je kiest in overleg met de school opdrachten die aansluiten bij jouw passies en expertise.
  • Diverse ervaringen: je deelt jouw kennis binnen verschillende scholen en niveaus, inspireert en verrijkt de leertrajecten van studenten met jouw unieke perspectief en vaardigheden.
  • Ondersteuning en erkenning: geniet van een ondersteunende omgeving waar jouw kennen en kunnen worden gewaardeerd. Sluit je aan bij een netwerk van gelijkgestemde professionals en word een mentor voor de volgende generatie denkers en doeners.

Wie ben je?

Je hebt al wat watertjes doorzwommen. Zodra je drie jaar beroepservaring hebt, ben je welkom! Of je je pedagogisch bekwaamheidsbewijs nu al behaald hebt of niet – jouw passie voor lesgeven en jouw expertise zijn wat er echt toe doet.

Hoe begin je eraan?

Wil je bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende generatie? Werk samen met een school die jouw pad als gastleraar vorm geeft en vang mee het lerarentekort op. Of je nu met of zonder dienstverleningsovereenkomst aan de slag gaat; je maakt blijvende impact.

Maak impact!

Jouw stempel drukken in de klaslokalen van vandaag en morgen, daar ga je voor. Je wordt een katalysator voor verandering in het onderwijs, je inspireert anderen, ontwikkelt jezelf én maakt merkbaar impact!

Sluit je aan bij een team van gedreven gastleraren en maak deel uit van een gemeenschap die jouw passie voor lesgeven omarmt en beloont. Aarzel niet - stel je voor bij een school en ga ervoor! Laat je alvast inspireren door de getuigenissen van Emmanuel en Céline.