Inspiratie uit de praktijk
Op deze pagina zijn inspirerende praktijken op vlak van levenslang leren terug te vinden.
De vele gezichten van levenslang leren
In acht video’s illustreren we Levenslang Leren in al zijn facetten: het volgen van een bijscholing, het bijleren van collega’s op de werkvloer, het versterken van je competenties in je vrije tijd… Allemaal hoort het bij Levenslang Leren!
Interviews en getuigenissen
Hier laten we personen en organisaties aan het woord die Levenslang Leren aanmoedigen en in de praktijk brengen. Hoe pakken ze dit aan, en met welke doelstellingen? Welke resultaten hebben ze bereikt?
- Levenslang leren is geen nieuw thema voor Ans De Vos. Haar eerste onderzoeken, over loopbaanontwikkeling en inzetbaarheid, jaren geleden, hadden er…
- Pieter Sprangers (PhD) is onderwijsdesigner, onderwijsfuturoloog, wetenschappelijk onderzoeker en co-auteur van ‘Edushock, breinoptimizer voor leren…
- De internationale EPALE Conferentie 2023 stond dit jaar in het teken van het European Year of Skills. Ze vond plaats van 10 tot en met 12 oktober 2023. Het waren drie boeiende dagen van uitwisseling en samenwerking, keynote sprekers op hoog niveau, actuel
- “Als we miljoenen mensen moeten motiveren om (opnieuw) te gaan leren, kunnen we het ons niet permitteren de slimste technologie op onze planeet te negeren”, zegt de Schotse EdTech ondernemer Donald Clark.
- Hoe kan je duurzaam en strategisch competentiedenken omzetten in tastbare resultaten? En op welke manier draagt competentiedenken bij tot duurzaam talent management?
- De voorbije twee jaar voerde Groep Maatwerk een competentieprognoseonderzoek uit in de sector van de maatwerkbedrijven. Voor het tijdschrift ‘Werkvormen’ interviewden ze collega’s over levenslang leren en de initiatieven van Departement WSE.
- “De toekomst zal ons altijd blijven verrassen, en dààr moeten we op voorbereid zijn”, zegt OESO-directeur Andreas Schleicher. “Het inspireerde ons om te kijken naar alternatieve scenario’s voor de toekomst van ons onderwijs en leren."
- Ontdek 85 professionele en persoonlijke verhalen van leden uit de EPALE-community. Van hun eerste leerervaringen en vroege successen of ontgoochelingen tot de motivatie die lesgevers en begeleiders elke dag weer inspireert in hun praktijk.
- Wat zijn jouw wensen en dromen voor de toekomst van leren en ontwikkelen? Hoe moet volwasseneneducatie veranderen in de toekomst? Deel jouw mening met je Europese collega’s.
- Felipe Zamana is professor creativiteit, onderzoeker en internationaal spreker. Felipe is geboeid door hoe creativiteit kan worden ingezet in educatieve, culturele, sociale en organisatorische ontwikkeling.
Herbeleef de eerste Inspiratiedag Levenslang Leren (25 oktober 2022)
De Inspiratiedag Levenslang Leren is een organisatie van het Expertisecentrum Innovatieve Leerwegen in opdracht van het Partnerschap Levenslang Leren. Fatma Taspinar trapte de inspiratiedag af waarna Ans De Vos (Antwerp Management School en voorzitster van het Partnerschap Levenslang Leren) duiding bracht bij het actieplan Levenslang Leren en Pieter Sprangers (Onderwijsdesigner, onderwijsfuturoloog en wetenschappelijk onderzoeker) de zaal inspireerde om door een andere bril naar het concept leren te kijken. Nadien volgde een resem aan parallelsessies.
Interessante projecten
- Drones en Europa WSE? Het is waarschijnlijk geen combinatie die spontaan in je hoofd opduikt. En toch maakt het deel uit van onze kerntaken! Het partnerschap 'drones' valt onder de oproep 'Opleidingen van de toekomst' en zet in op de ontwikkeling van dron
- Op 24 november 2022 trok een delegatie van het pilootprogramma rond leerecosystemen van Europa WSE naar Eindhoven voor een inspirerend studiebezoek.
- Op dinsdag 8 november 2022 ging een een avond door met Prof. Cambré over ‘Organisatienetwerken, de organisatievorm van de toekomst’.
- Europa WSE investeert in een permanente Vlaamse leercultuur. De competentiechecks vormen laagdrempelige en concrete instrumenten voor zowel werkgevers als werknemers.
- De Sloveense stad Ajdovščina werkt samen met het lokale centrum voor volwasseneneducatie aan een echte lerende gemeenschap. Hun gemeenschappelijk doel is een antwoord bieden op de uitdagingen van de lokale bedrijven, de gemeenschap en iedereen daarin.
- Met 22 partners uit 8 landen werken aan een Center of Vocational Excellence voor de hout- en meubelsector. Daar werken 5 Belgische partners aan mee, onder meer sectororganisatie Woodwize.
- Vlaanderen verkent de mogelijkheden van een individuele leer- en loopbaanrekening. Hier vind je 2 voorbeelden van individuele leerschema’s uit het buitenland, die ons belangrijke inzichten geven om in het achterhoofd te houden.
- De ambitie om naar een leer- en loopbaanrekening te gaan, staat in het regeerakkoord 2019-2024 van de Vlaamse Regering en in de beleidsnota Werk en Sociale Economie. Hier vind je 7 lessen uit buitenlandse voorbeelden van leer- en loopbaanrekening.
- De jobs van morgen zullen er anders uitzien dan die van vandaag. Via competentieprognoses werden de (verwachte) tekorten aan competenties en vaardigheden in kaart gebracht. Belangrijk in dat kader is het herwerken of maken van opleidingen.