Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lokaal Beslist Data en tools

Lokaal Beslist

Ben je benieuwd naar de aanpak van andere gemeenten rond bepaalde thema’s? Heb je inspiratie nodig voor lokale besluitvorming? Ontdek met Lokaal Beslist wat er speelt in andere Vlaamse gemeenten en hoe zij omgaan met vergelijkbare uitdagingen.

Wat is Lokaal Beslist?

Lokaal Beslist is een online tool die agendapunten van Vlaamse lokale besturen samenbrengt op 1 centrale plek. Dat maakt het voor de burger gemakkelijk om te begrijpen waar lokale besturen mee bezig zijn en welke beslissingen ze nemen. Lokaal Beslist maakt de lokale besluitvorming transparanter en vergroot de betrokkenheid van burgers. Als lokale mandataris kan je met Lokaal Beslist ontdekken hoe andere gemeenten uitdagingen aanpakken en innovatieve oplossingen implementeren.

Hoe werkt het?

De online toepassing Lokaal Beslist oogt eenvoudig in gebruik, maar de technologie erachter is dat allerminst: de databank verzamelt de gegevens immers volgens het principe van gelinkte open data. Sinds 30 juni 2021 publiceren zo goed als alle lokale besturen in Vlaanderen specifieke agendabesluiten, besluitenlijsten en notulen volgens eenzelfde digitale standaard. Die zorgt ervoor dat mensen en (zoek)machines de informatie makkelijk kunnen vinden en hergebruiken. Dat leidt niet alleen tot minder administratieve last voor lokale besturen, maar dus ook voor meer transparantie en betrokkenheid bij het lokale besluitvormingsproces.

Lokaal Beslist groeit met jou

De informatie in de applicatie is niet altijd even volledig. In de komende maanden en jaren zullen we nauw samenwerken met lokale besturen om meer en betere informatie beschikbaar te stellen. We willen samen met burgers en lokale besturen de functionaliteit en bruikbaarheid van Lokaal Beslist optimaliseren. Zo zal de applicatie steeds beter aan alle behoeften voldoen.

Meer Informatie

Heb je vragen of feedback over Lokaal Beslist? We horen het graag! Neem contact met ons op via e-mail(opent in uw e-mail applicatie).