Hierna de resultaten van recente VLOCA-trajecten.
City of Things-projecten
Het CITERRA-project streeft ernaar de manier waarop burgers en ondernemers vergunningen voor gereglementeerde (autoluwe, LEZ...) zones aanvragen efficiënter en gebruiksvriendelijker maken. De focus ligt op:
- een centraal platform dat naadloos integreert met de bestaande systemen van de lokale besturen;
- open data om lokale reglementen automatisch in het centrale platform op te laden;
- een OSLO-standaard om informatie consistent en begrijpelijk te maken voor alle betrokkenen.
Bekijk hier het referentiedocument van Citerra(PDF bestand opent in nieuw venster).
Het project EMS DOE streeft ernaar het energieverbruik binnen het lokaal patrimonium van steden en gemeenten te optimaliseren. De keuze van een toekomstbestendig energiemanagementsysteem is belangrijk om een efficiënt energiebeleid aan te sturen. Daarom testen de initiatiefnemers een aantal energiebeheersystemen uit en ontwikkelen zij een draaiboek dat lokale besturen ondersteunt bij de keuze en implementatie van een dergelijk energiemanagementsysteem.
Bekijk hier het referentiedocument van EMS DOE(PDF bestand opent in nieuw venster).
Het project Mobiliteitsbudget voor burgers streeft ernaar duurzame mobiliteit te stimuleren door burgers een mobiliteitsbudget aan te bieden waarmee ze toegang krijgen tot mobiliteitsdiensten via een MaaS-platform. Dit mobiliteitsbudget wordt getest in Hasselt en Leuven en moet bijdragen aan een leefbare stad en beleidsbeslissingen ondersteunen.
Het Modderstroommonitoring-project streeft ernaar de impact van modderstromen te verminderen door een betere monitoring van erosiepoelen via sensoren en door een betere datadeling tussen belanghebbenden.
Bekijk hier het referentiedocument van Modderstroommonitoring.(PDF bestand opent in nieuw venster)
Gemeentehuis van de Toekomst-projecten
Het project Digitale meldingen streeft ernaar lokale besturen te ondersteunen bij de klantvriendelijke verwerking van burgermeldingen en bij de efficiënte doorstroom naar andere overheden, door een geconsolideerde aanpak uit te werken waarin alle soorten burgermeldingen passen.
In dit VLOCA-traject onderzochten we hoe Vlaanderen lokale besturen kan ondersteunen om overheidsproducten en -diensten op diverse manieren aan te bieden, als aanvulling op de klassieke fysieke loketten. Burgers en ondernemers verwachten immers dat de overheid mee evolueert met hun leefwereld, waarin dienstverlening steeds vaker digitaal én 24/7 beschikbaar is. Dit traject bouwt voort op de inzichten en goede praktijken die zijn voortgekomen uit het bijhorende ‘Gemeentehuis van de toekomst’-project, met de gemeente Aalter als initiatiefnemer.
Bekijk hier het referentiedocument van 24/7-dienstverlening(PDF bestand opent in nieuw venster).
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte.