Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vereniging of vennootschap voor sociale dienstverlening Samenwerking, fusies, regiovorming en verzelfstandiging

Vereniging of vennootschap voor sociale dienstverlening

Een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) kan, in welbepaalde gevallen, om sociale doeleinden te vervullen een vzw oprichten. Een OCMW kan onder dezelfde voorwaarden toetreden tot een bestaande vzw of vso. De vzw of vso neemt dan de vorm aan van een vereniging of vennootschap voor sociale dienstverlening (VVSD). Het gebruik van een VVSD is uitgesloten voor de gehele of gedeeltelijke exploitatie van een ziekenhuis of ziekenhuisgebonden activiteiten.

In een vereniging of vennootschap voor sociale dienstverlening (VVSD) nemen minstens een of meer private rechtspersonen deel die zonder winstoogmerk een belangeloos doel nastreven of erkend zijn als sociale onderneming. Andere OCMW’s, gemeenten, welzijnsverenigingen, autonome verzorgingsinstellingen of andere openbare besturen mogen ook deelnemen aan deze vereniging.

Een OCMW kan ook toetreden tot een vzw of vso die uitsluitend door publiekrechtelijke rechtspersonen is opgericht. In dat geval is overdracht of inbreng van een reeds bestaande dienst van het OCMW niet toegestaan.

Het oprichten van of toetreden tot een VVSD kan enkel indien aan 1 van de volgende 3 voorwaarden is voldaan:

  1. De rechtsvorm van een vzw of vso is vereist om in aanmerking te komen voor een erkenning, vergunning of subsidiëring. Die vereiste wordt opgelegd bij decreet of besluit van de Vlaamse Regering. In dit geval is het niet langer verplicht om een private partner te betrekken.
  2. Het bereiken van een bepaalde regionale dekking of schaalgrootte is bij decreet of besluit van de Vlaamse Regering vereist om in aanmerking te komen voor een erkenning, vergunning of subsidiëring, en geen van de lokale openbare deelgenoten kan afzonderlijk aan deze vereiste voldoen.
  3. Het OCMW is in staat om een nieuwe dienst aan te bieden door lid te worden van de vereniging of vennootschap. Onder ‘nieuw’ wordt verstaan elke dienst waarvoor geen erkenning, vergunning of subsidie is verworven door het OCMW en die ook niet op een gestructureerde wijze beschikbaar is voor het publiek.

Adviesplicht

Er geldt enkel een adviesplicht op de oprichting van of toetreding tot een vereniging of vennootschap voor sociale dienstverlening indien het OCMW dit doet met oog op het aanbieden een nieuwe dienst (3e voorwaarde). Dit advies wordt verleend door de Vlaamse Regering.

Vóór dat advies ingewonnen kan worden, is het aan het OCMW om:

  • aan te tonen dat de nieuwe dienst optimaal past in de programmatie, rekening houdend met het bestaande aanbod
  • te bewijzen op grond van het onderzoek vermeld in artikel 60, §6, 2e en 3e lid van de OCMW-wet wat de redenen zijn om de nieuwe dienst in samenwerking met private rechtspersonen aan te bieden.

We lichten de adviesplicht toe in onderstaande videopresentatie.

Inhoud is aan het laden