Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ziekenhuisvereniging Samenwerking, fusies, regiovorming en verzelfstandiging

Ziekenhuisvereniging

Een ziekenhuisvereniging is een vereniging voor maatschappelijk welzijn met een privaatrechtelijk statuut. Het is een vzw die verantwoordelijk is voor de gehele of gedeeltelijke exploitatie van een ziekenhuis of ziekenhuisgebonden activiteiten.​​​​​

Een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) kan een vzw oprichten om een ziekenhuis of ziekenhuisgebonden activiteiten volledig of gedeeltelijk te exploiteren. Dat kan samen met andere OCMW’s, gemeenten, welzijnsverenigingen, autonome verzorgingsinstellingen, andere openbare besturen, een of meerdere andere vzw’s of sociale ondernemingen.

De oprichting van een ziekenhuisvereniging is verbonden aan een aantal voorwaarden. Zo moeten de oprichters de noodzaak en de behoefte aan de (private) verzelfstandigingsvorm kunnen aantonen.

Een ziekenhuisvereniging mag deelnemen aan een andere vereniging of vennootschap voor maatschappelijk welzijn of van rechtspersonen zonder winstoogmerk. Dat kan gepaard gaan met overdracht of terbeschikkingstelling van infrastructuur en personeel.

Een OCMW kan ook beslissen om deel te nemen aan een bestaande ziekenhuisvereniging voor de exploitatie van ziekenhuisdiensten of ziekenhuisgebonden activiteiten. Daarvoor moet ze voldoen aan de voorwaarden en procedures opgelegd bij wet en decreet.

Een eerste termijn van een ziekenhuisvereniging mag niet langer dan 30 jaar bedragen, maar de periode kan verlengd worden mits voorafgaande toestemming van de deelgenoten. Toestemming van de deelgenoten is ook nodig voor toetredingen, statutenwijzigingen en vrijwillige ontbinding.

Adviesplicht

Er geldt een adviesplicht voor ziekenhuisverenigingen. Dit betekent dat de Vlaamse Regering een advies verleent bij de oprichting, statutenwijziging, toetreding of uitsluiting van een lid, verlenging van de duur of vrijwillige ontbinding van ziekenhuisverenigingen. Dit verloopt via een bepaalde procedure.

We lichten de adviesplicht toe in onderstaande videopresentatie.

Inhoud is aan het laden