Gedaan met laden. U bevindt zich op: De Vlaamse Regering stelt de bepalingen vast voor de financiering van (gronden voor) basiskoten Nieuwsberichten van lokaal woonbeleid

De Vlaamse Regering stelt de bepalingen vast voor de financiering van (gronden voor) basiskoten

Nieuwsbericht
9 januari 2024

In het nieuwsbericht van 29 september 2023 las u over het voornemen van de Vlaamse Regering om de bouw van betaalbare studentenhuisvesting te stimuleren. In dit nieuwsbericht leest u meer over de concrete uitwerking van deze beleidsbeslissing.

De Vlaamse Regering volgt drie sporen om het aanbod aan betaalbare studentenhuisvesting uit te breiden:

  1. Woonmaatschappijen bouwen basiskoten op vraag van hogeronderwijsinstellingen of lokale besturen.
  2. De VMSW koopt gronden aan waarop hogeronderwijsinstellingen basiskoten bouwen.
  3. De VMSW geeft renteloze financiering aan hogeronderwijsinstellingen om basiskoten te realiseren.

Op 22 december 2023 keurde de Vlaamse Regering een eerste keer principieel de bepalingen goed voor de sporen 2 en 3. Voor spoor 1 bereidt de Vlaamse minister van Wonen een apart dossier voor.

Wat zijn basiskoten?

Een basiskot is een kamer zonder toilet, badfunctie of keuken. Die basisfuncties worden gemeenschappelijk voorzien. Elk basiskot voldoet aan de Vlaamse woningkwaliteitsnormen. Dat wil onder meer zeggen dat elke kamer minstens 12m² is en een lavabo met warm en koud water heeft.

Wat betekent de beslissing van de Vlaamse Regering concreet?

Spoor 1: woonmaatschappijen bouwen basiskoten op vraag van een hogeronderwijsinstelling of een lokaal bestuur

Voor woonmaatschappijen is de mogelijkheid toegevoegd om basiskoten te bouwen op eigen grond of op grond van de VMSW. De concrete bepalingen hiervoor worden nog bepaald in een uitvoeringsbesluit. Daarvoor is het regelgevend dossier in opmaak. U ontvangt meer informatie zodra de Vlaamse Regering het ontwerpbesluit een eerste keer principieel goedkeurt.

Spoor 2: De VMSW koopt gronden aan waarop hogeronderwijsinstellingen basiskoten bouwen

De Vlaamse Regering voorziet eenmalig 24,9 miljoen euro voor de aankoop van gronden voor basiskoten. De hogeronderwijsinstellingen kunnen mogelijke grondaankopen signaleren aan de VMSW. Zij zijn immers het best geplaatst om in te schatten welke locaties geschikt zijn voor de realisatie van bijkomende basiskoten. De hogeronderwijsinstelling moet daarbij de realisatie van de basiskoten garanderen. Gronden die al in eigendom zijn van de hogeronderwijsinstelling komen niet in aanmerking.

De VMSW koopt de gronden rechtstreeks aan, maximaal aan schattingsprijs, en geeft ze vervolgens in erfpacht of opstal van de hogeronderwijsinstelling die de basiskoten zal realiseren. De VMSW neemt indien nodig ook de infrastructuuraanleg voor haar rekening. Na de ontwikkeling van de site staat de hogeronderwijsinstelling in voor de toewijzing, het verhuren en het uitbaten van de gerealiseerde basiskoten. De hogeronderwijsinstelling moet de verhuring afstemmen op haar reguliere beleid voor studentenhuisvesting.

Spoor 3: De VMSW geeft renteloze financiering aan hogeronderwijsinstellingen om basiskoten te realiseren

De Vlaamse Regering kan voor 100 miljoen euro renteloze leningen toekennen aan hogeronderwijsinstellingen om basiskoten te bouwen of te renoveren. De duurtijd van de lening is maximaal 30 jaar.

Het kan gaan over volgende investeringen en kosten voor de realisatie van basiskoten:

  • aankoop van gronden of gebouwen en sloopwerken
  • nieuwbouw of vervangingsbouw
  • renovatie, verbetering of aanpassing
  • aanleg of aanpassing van wooninfrastructuur

Voor de feitelijke realisatie van de basiskoten kan de hogeronderwijsinstelling samenwerken met derden. De hogeronderwijsinstelling moet de gerealiseerde basiskoten wel verhuren volgens haar regulier beleid voor studentenhuisvesting.

Wat is de timing?

Voor spoor 1 is de definitieve goedkeuring van het uitvoeringsbesluit voorzien in april 2024. Voor sporen 2 en 3 is de definitieve goedkeuring vermoedelijk in februari 2024.

Meer informatie?

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar basiskoten.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).