Hinderpremie
Als uw onderneming hinder ondervindt van openbare werken die de toegang tot uw vestiging ernstig bemoeilijken, kunt u onder bepaalde voorwaarden een hinderpremie krijgen van de Vlaamse overheid. De hinderpremie is een forfaitair bedrag dat u krijgt om u te helpen de nodige maatregelen te treffen en als aanmoediging om te blijven ondernemen.
Als u door die openbare werken uw vestiging tijdelijk moet sluiten, kunt u een bijkomende sluitingspremie krijgen.
De hinderpremie en de sluitingspremie vervangen de rentetoelage hinder openbare werken en de inkomenscompensatievergoeding voor zelfstandigen. Sinds 1 januari 2018 kunt u voor die twee maatregelen geen aanvraag meer indienen.
Voorwaarden
Uw onderneming komt in aanmerking voor de hinderpremie als
- ze op ondernemingsniveau maximaal 9 werknemers in dienst heeft. Uitzendkrachten worden niet meegerekend
- de betrokken vestiging ernstige hinder ondervindt van openbare werken. Dat betekent dat aan al deze voorwaarden moet zijn voldaan:
- het gaat om werken waarbij een oppervlakte van meer dan 50 vierkante meter wordt opgebroken en die geheel of gedeeltelijk op hetzelfde moment worden uitgevoerd
- het gaat om werken die gestart zijn na 1 juli 2017
- de rijweg of een of meer rijstroken worden helemaal of gedeeltelijk afgesloten
- de concrete planningsdatum van de werkzaamheden is bekend en de werkzaamheden duren minstens 30 opeenvolgende kalenderdagen
- het adres van de betrokken vestiging ligt in de hinderzone.
- ze activiteiten uitoefent of diensten verleent waarvoor persoonlijk en direct contact met de klanten vereist is en die dus moeilijk kunnen worden uitgeoefend op verplaatsing. Concreet gaat het om detailhandel (winkeliers), horeca en bepaalde diensten (retail).
De NACE-code van de hoofdactiviteit van de vestiging moet voorkomen op de lijst van aanvaardbare NACE-codes voor de toekenning van de hinderpremie (alleen de NACE-codes ‘groep 1’) NACE is een officiële Europese lijst van activiteitsomschrijvingen die door de RSZ, de btw-administratie en de ondernemingsloketten gebruikt wordt om bedrijven in te delen in sectoren. - de betrokken vestiging vaste openingstijden heeft.
Het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) kan altijd controles uitvoeren. Als daaruit blijkt dat er onterecht een premie is uitbetaald of dat er een te hoog bedrag is uitbetaald, kan het agentschap de premie helemaal of gedeeltelijk terugvorderen.
Bekijk de video over de hinderpremie.
Procedure
- Als u in aanmerking komt voor de hinderpremie, dan brengt het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) uw onderneming daarvan nog voor de startdatum van de werkzaamheden op de hoogte met een brief. In die kennisgevingsbrief krijgt u meer informatie over de komende werkzaamheden en over de mogelijkheid om een hinderpremie en/of bijkomende sluitingspremie aan te vragen.
- U dient uw premieaanvraag in via de webapplicatie. U doet dat
- ten laatste 60 dagen na de datum die in de aanhef van de brief vermeld staat
- in elk geval vóór de geplande einddatum van de werkzaamheden (ook als dat minder dan 60 dagen is).
- Als uw aanvraagtermijn verstreken is (als u dus te laat bent met uw aanvraag), krijgt u de boodschap dat uw ‘dossier geannuleerd’ is. In die gevallen kan er niets meer gedaan worden om alsnog de uitbetaling aan te vragen. De boodschap is dus: te laat is onherroepelijk te laat.
- Kort na de aanvraag en na controle van de gegevens door het agentschap wordt de hinderpremie automatisch uitbetaald.
- Als u tijdens de werken toch de deuren moet sluiten, kunt u ook de bijkomende sluitingspremie aanvragen.
Bedrag
De hinderpremie bedraagt 2.000 euro. De hinderpremie en de sluitingspremie die is toegekend na 1 januari 2018, is vrijgesteld van belastingen.
Uw onderneming kan de premie maximaal 1 keer per jaar en 1 keer per hinderperiode (de periode waarin de werkzaamheden plaatsvinden die ernstige hinder veroorzaken) aanvragen. Voor openbare werken die alles samen meer dan 1 jaar duren, kunt u de hinderpremie dus maar één keer krijgen.
Wetgeving
Europees wettelijk kader
18/12/2013 - Verordening (EU) nr. 1407/2013 van de Commissie betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun
Vlaams wettelijk kader
15/07/2016 - Decreet houdende toekenning van een hinderpremie aan kleine ondernemingen die ernstige hinder ondervinden van openbare werken in het Vlaamse Gewest.
12/05/2017 - Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 15/07/2016 houdende toekenning van een hinderpremie aan kleine ondernemingen die ernstige hinder ondervinden van openbare werken in het Vlaamse Gewest.
Ook interessant
Publicaties
Selectie en kennisgeving
Hoe komt het dat ik (niet) geselecteerd ben voor de hinderpremie?
Als er openbare werken gepland worden, dan wordt de informatie daarover ingevoerd in het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (Gipod). Dat platform bundelt alle gegevens over werkzaamheden, zodat nuts- en wegenwerken zo goed mogelijk op elkaar afgestemd kunnen worden.
Het Agentschap Innoveren en Ondernemen bekijkt welke ondernemingen een vestiging binnen de hinderzone hebben en dus ‘ernstige hinder’ zullen ondervinden van de geplande werken. Op basis van de gegevens van de Verrijkte Kruispuntbank voor Ondernemingen (VKBO) onderzoekt het of de getroffen vestiging voldoet aan de voorwaarden en dus aanspraak kan maken op de hinderpremie. Daarna stuurt het naar alle geselecteerde ondernemingen een brief. In die brief worden de betrokken ondernemers ingelicht over de werken die op komst zijn en over de mogelijkheid die ze hebben om de hinderpremie en eventueel de bijkomende sluitingspremie aan te vragen.
Hebt u geen kennisgevingsbrief ontvangen en meent u toch recht te hebben op de hinderpremie omdat u ernstige hinder ondervindt van openbare werken?
Controleer dan uw gegevens in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Mogelijk zijn foutieve gegevens in de KBO er de oorzaak van dat uw vestiging niet werd geselecteerd. Misschien heeft uw onderneming volgens de KBO meer dan 9 werknemers in dienst? Ga zeker na of uw de hoofdactiviteit van uw onderneming voor de RSZ en die voor de BTW juist zijn. Als blijkt dat die fout zijn in de KBO, dan moet uw onderneming haar gegevens zelf laten wijzigen bij de RSZ of de btw-administratie. Pas als die wijzigingen aanvaard zijn en naar de KBO zijn doorgestroomd, kan de hinderpremie aangevraagd worden.
Op de website ‘Hinder in kaart’ van Geopunt Vlaanderen ziet u alle werken die geregistreerd staan in Gipod. Let op: de ingetekende werkzone in Gipod stemt niet altijd helemaal overeen met de hinderzone.
In sommige gevallen kan uw gemeentebestuur u helpen om te weten te komen of de werken aan de voorwaarden voldoen en dus in GIPOD geregistreerd zouden moeten zijn.Als u door de werken toch tijdelijk de deuren moet sluiten, kunt u in uitzonderlijke gevallen nog in aanmerking voor de afzonderlijke sluitingspremie.
Mijn vestiging ligt niet de hinderzone maar ik ondervind toch hinder
De hinderpremie is alleen voor ondernemingen die daadwerkelijk in de hinderzone liggen. De gegevens van de hinderzone zijn door de beheerder van de werken ingevoerd in het generiek informatieplatform openbaar domein (GIPOD).
De hinderpremie wordt bovendien alleen toegekend voor werken die zijn gestart vanaf 1 juli 2017.
Een onderneming zal alleen worden geselecteerd voor de hinderpremie als haar officiële vestigingseenheid in de hinderzone ligt. De gegevens van de onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen moeten dus correct zijn. Als de vestigingseenheid niet in de hinderzone ligt, zal er geen hinderpremie worden toegekend.
Ik ben mijn kennisgevingsbrief kwijt
Als u uw kennisgevingsbrief voor de hinderpremie kwijt bent, kunt u zich nog altijd aanmelden in het e-loket, op voorwaarde dat de aanvraagtermijn nog niet verstreken is.
Vraag daarna uw duplicaat aan met een e-mail naar hinderpremie@vlaio.be. Vermeld:
- ondernemingsnummer
- mailadres
- telefoonnummer
- adres van de getroffen vestiging.
Hoeveel tijd heb ik om de hinderpremie aan te vragen?
U dient uw premieaanvraag online in via de website:
- ten laatste 60 dagen na de datum die in de aanhef van de kennisgevingsbrief vermeld staat
- in elk geval vóór de geplande einddatum van de werkzaamheden.
Na het aanvragen van de premie wordt het steunbedrag automatisch uitbetaald.
Bent u te laat met uw aanvraag, bijvoorbeeld omdat de termijn van 60 dagen voorbij is of omdat de werken al beëindigd zijn, dan kunt u geen aanvraag meer indienen en wordt het dossier automatisch geannuleerd. Te laat is onherroepelijk te laat.
Hoe groot is de hinderzone precies?
De hinderzone bestaat uit alle wegvakken en kruispunten die overlappen met de GIPOD-werkzone. De GIPOD-werkzone is de zone waarbinnen de openbare werken worden uitgevoerd. Een wegvak is het gedeelte van de weg tussen twee opeenvolgende kruispunten.
Wanneer kan ik de bijkomende sluitingspremie aanvragen?
U kunt de bijkomende sluitingspremie aanvragen
- ten vroegste op de dag waarop de openbare werken van start gaan
- ten laatste op de startdatum van de sluitingsperiode.
U kunt de bijkomende sluitingspremie alleen aanvragen als u voor de getroffen vestiging een kennisgevingsbrief voor de hinderpremie hebt ontvangen.
De werken blijken toch langer dan 30 dagen te zullen duren. Kan ik nog een hinderpremie aanvragen?
Om in aanmerking te komen voor de hinderpremie, moet
- de concrete planningsdatum van de werkzaamheden zijn bekend
- de werkzaamheden minstens 30 opeenvolgende kalenderdagen duren.
Het kan gebeuren dat werken die oorspronkelijk minder dan 30 dagen zouden duren, blijken uit te lopen en toch langer dan 30 dagen duren. Pas als de beheerder de geplande einddatum van de werken tijdig verandert in GIPOD, kan de onderneming, als ze aan alle andere voorwaarden voldoet, geselecteerd worden en zal ze een kennisgevingsbrief ontvangen. Als de beheerder dat pas doet na afloop of vlak voor het einde van de werken, dan zal de onderneming niet meer geselecteerd kunnen worden om alsnog de uitbetaling van de hinderpremie aan te vragen.
Mijn straat krijgt eenrichtingsverkeer door openbare werken. Heb ik dan recht op de hinderpremie?
Dat een straat als gevolg van werkzaamheden wordt omgevormd tot eenrichtingsstraat, betekent niet dat de daar gelegen handelszaken recht hebben op de hinderpremie. Alleen als de eenrichtingsstraat in de hinderzone ligt, kunnen de daar gelegen vestigingen die verder aan alle voorwaarden voldoen, in aanmerking komen voor de hinderpremie. Als de eenrichtingsstraat zich niet binnen de hinderzone bevindt, komen de vestigingen in die straat niet in aanmerking.
Algemeen
Waarom moet ik de openingstijden van de getroffen vestiging doorgeven?
De hinderpremie en de bijkomende sluitingspremie kunnen alleen worden toegekend als de getroffen vestiging vaste openingstijden heeft. De vaste openingstijden tonen aan dat er in de vestiging persoonlijk en direct contact met de klanten is.
Bij het ingeven van de vaste openingstijden laat u de jaarlijkse verlofperiode buiten beschouwing.
De vestiging moet minstens 1 dag in de week open zijn.
Ik heb de hinderpremie aangevraagd. Hoe gaat het nu verder?
Als u uw aanvraag voor de hinderpremie hebt ingediend, zal het Agentschap Innoveren & Ondernemen zo snel mogelijk uw gegevens controleren en het bedrag op uw rekening storten. Zodra de betalingsopdracht is gegeven, wordt u daarvan op de hoogte gebracht met een e-mail.
Als de hinder zo groot is dat u uw vestiging tijdelijk moet sluiten, kunt u een aanvraag voor een bijkomende sluitingspremie indienen. Ook die aanvraag verloop via de webapplicatie van de hinderpremie. Zodra uw aanvraag voor een hinderpremie is goedgekeurd en het vaste bedrag van 2.000 euro is gestort, biedt de applicatie u de optie om de bijkomende sluitingspremie aan te vragen.
Wanneer kan ik de bijkomende sluitingspremie aanvragen?
U kunt de bijkomende sluitingspremie aanvragen
- ten vroegste op de dag waarop de openbare werken van start gaan
- ten laatste op de startdatum van de sluitingsperiode.
U kunt de bijkomende sluitingspremie alleen aanvragen als u voor de getroffen vestiging een kennisgevingsbrief voor de hinderpremie hebt ontvangen.
Mijn onderneming heeft geen geldige NACE-code maar oefent wel een aanvaarde activiteit uit
Om in aanmerking te komen voor de hinderpremie, moet de hoofdactiviteit van uw onderneming voorkomen op de lijst van aanvaardbare NACE-codes. Belangrijk is dat het moet gaan om een geldige RSZ- of btw-hoofdactiviteit: dat is de erkende activiteit die is toegekend door de RSZ of de btw-administratie. Andere geregistreerde hoofd- of nevenactiviteiten zijn niet bepalend voor de hinderpremie.
Als de gegevens van de onderneming in de kruispuntbank van ondernemingen (KBO) niet juist zijn, dan moet de onderneming zélf een wijziging aanvragen van de hoofdactiviteit bij het bevoegde btw-controlekantoor (aan de hand van formulier 604 b) en/of bij de RSZ. Indien wijzigingen tijdig worden rechtgezet in de kruispuntbank van ondernemingen en bovendien aan alle andere voorwaarden voor de hinderpremie is voldaan, wordt de onderneming in principe automatisch opgepikt door de applicatie van de hinderpremie. Het is dus de eigen verantwoordelijkheid van de onderneming om eventuele fouten recht te zetten. Indien dit het geval is, kan de ondernemer via de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen meer info terugvinden over welke stappen hij/zij kan ondernemen: http://www.vlaio.be/artikel/voorwaarden#Geen-brief
Waarom moet ik de openingstijden van de getroffen vestiging doorgeven?
De hinderpremie en de bijkomende sluitingspremie kunnen alleen worden toegekend als de getroffen vestiging vaste openingstijden heeft. De vaste openingstijden tonen aan dat er in de vestiging persoonlijk en direct contact met de klanten is.
Bij het ingeven van de vaste openingstijden laat u de jaarlijkse verlofperiode buiten beschouwing.
De vestiging moet minstens 1 dag in de week open zijn.
Heeft mijn onderneming recht op een hinderpremie voor een andere vestiging dan de vestiging waarvoor ik al een hinderpremie heb gekregen?
Nee. Per ondernemingsnummer kan er maar één keer per jaar en per hinderperiode een hinderpremie worden ontvangen, ongeacht het aantal vestigingen.
Aanvraagprocedure
Ik heb geen eID / ik ben mijn eID kwijt / ik weet mijn pincode niet meer
U kunt de hinderpremie uitsluitend online aanvragen. Er is geen procedure op papier of via een fysiek loket.
Bovendien kan alleen de wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming de aanvraag doen. De wettelijke vertegenwoordiger is de persoon die volgens de statuten de vennootschap mag vertegenwoordigen, of de eigenaar van de eenmanszaak.
Voor de aanvraag heeft de wettelijke vertegenwoordiger een elektronische identiteitskaart (eID), met de bijhorende pincode, en een kaartlezer nodig. Als hij nog geen pincode heeft of de pincode niet meer weet, zal hij een nieuwe pincode moeten aanvragen. De gemiddelde wachttijd daarvoor is 3 weken.
De bepaling dat de hinderpremie binnen 60 dagen na verzenden van de brief moet worden aangevraagd, blijft gelden. Bovendien moet de hinderpremie in elk geval worden aangevraagd vóór het einde van de werken, ook als dat minder dan 60 dagen na ontvangst van de brief is.
Het is de verantwoordelijkheid van de onderneming om tijdig de uitbetaling van de hinderpremie aan te vragen.Ondernemers die geen eID hebben omdat ze een buitenlandse nationaliteit hebben, sturen een mail naar hinderpremie@vlaio.be met in de onderwerpregel de duidelijke vermelding ‘geen Belgische ID’.
Als ik de hinderpremie wil aanvragen, krijg ik de boodschap dat mijn dossier geannuleerd is
Als u de hinderpremie wilt aanvragen en bij het aanmelden de boodschap krijgt dat uw dossier geannuleerd is, dan betekent dat dat u te laat bent met uw aanvraag:
- de termijn van 60 dagen is voorbij
- of de werken zijn al beëindigd.
In dat geval kunt u geen aanvraag meer indienen en wordt het dossier automatisch geannuleerd. Te laat is onherroepelijk te laat.
Moet de contactpersoon van de onderneming dezelfde persoon zijn als de wettelijke vertegenwoordiger?Moet de contactpersoon van de onderneming dezelfde persoon zijn als de wettelijke vertegenwoordiger?
De wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming is de persoon die het gebruikersrecht heeft om in de webapplicatie op te treden in naam van de onderneming. Dat kan de eigenaar van de onderneming zijn, maar ook iemand anders, zoals de boekhouder of de personeelsverantwoordelijke.
De contactpersoon van de onderneming is de persoon met wie het Agentschap Innoveren en Ondernemen communiceert over het dossier van de hinderpremie en/of de sluitingspremie. Dat hoeft niet dezelfde persoon te zijn als de wettelijke vertegenwoordiger.
Hoe zijn de verschillende dagdelen afgebakend?
De verschillende dagdelen zijn als volgt afgebakend:
- voormiddag: tussen 6 en 12 uur
- namiddag: tussen 12 en 18 uur
- avond: tussen 18 en 24 uur
- nacht: tussen 24 en 6 uur.
Wat is het de-minimisplafond?
Als overheden steun willen verlenen aan ondernemingen, kan die steun de concurrentieverhoudingen scheeftrekken en dus het handelsverkeer verstoren. Daarom legt Europa beperkingen op aan de mogelijkheden om overheidssteun te geven aan ondernemingen.
Maar voor bepaalde steunmaatregelen oordeelt de Europese Commissie via de de-minimisverordening dat ze niet concurrentieverstorend zijn, op voorwaarde dat ze onder een bepaalde drempel blijven. Met de zogenoemde ‘verklaring de-minimissteun’ geeft u aan dat met de huidige subsidieverlening aan uw onderneming die steundrempel niet wordt overschreden. Concreet betekent dat dat aan dezelfde onderneming over een periode van drie belastingjaren niet meer dan 200.000 euro de-minimissteun mag worden toegekend. Die periode bestaat uit het belastingjaar waarin de hinderpremie en/of de sluitingspremie wordt toegekend en de twee voorafgaande belastingjaren.
Het plafond van de de-minimissteun geldt voor het totaal van alle bedragen die als de-minimissteun bestempeld worden en die in die periode door welke overheid ook zijn toegekend, inclusief het te verwachten bedrag van de hinderpremie en/of de sluitingspremie. Wat het Agentschap Innoveren en Ondernemen betreft, vallen de volgende steunmaatregelen onder de de-minimisverordening:
- kmo-portefeuille
- kmo-groeisubsidie
- rentetoelage hinder openbare werken
- hinderpremie en sluitingspremie.
Kan ik nog iets veranderen aan de gegevens in mijn aanvraag voor de hinderpremie of de sluitingspremie?
Vergissingen bij de aanvraag van de hinderpremie of bij de eerste aanvraag van de sluitingspremie moet u ten laatste binnen 24 uur per mail melden aan het Agentschap Innoveren en Ondernemen: hinderpremie@vlaio.be.
Bij elke nieuwe aanvraag van de sluitingspremie kunt u de vaste openingstijden opnieuw ingeven.
Wie is de wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming?
Ik ben te laat met mijn aanvraag. Kan ik daartegen in beroep gaan?