Gedaan met laden. U bevindt zich op: Opleidingsinhouden secundair volwassenenonderwijs

Opleidingsinhouden secundair volwassenenonderwijs

Onder ‘opleidingsinhouden’ verstaan we wat de overheid inhoudelijk bepaalt van wat in het onderwijs aan bod komt: de onderwijsdoelen en de beroepskwalificaties. Voor de leerplannen waarin die inhouden geconcretiseerd worden, verwijzen we naar de websites van de onderwijsverstrekkers.

Zoekfunctie opleidingsinhouden

Vind alle opleidingsinhouden door te filteren op de naam van de opleiding, de beroepskwalificatie, het studiegebied …

Inhoud

Opleidingen in het secundair volwassenenonderwijs worden modulair georganiseerd. Dat betekent dat de leerstof in verschillende onderdelen of modules wordt opgedeeld. Die modulaire structuur maakt een flexibele leerweg mogelijk.

Details van de verschillende opleidingen kun je raadplegen via de zoekfunctie voor opleidingsinhouden(opent in nieuw venster) of de interactieve tool(opent in nieuw venster). Daarin vind je het aantal lestijden, het aantal modules, de maximale studiebekrachtiging … Daarnaast zijn ook bijkomende documenten (protocolakkoorden, uitgangspunten ...) beschikbaar per studiegebied.

Voor elke opleiding is er een opleidingsprofiel met alle details van de opleiding en hoe de modules zich tot elkaar verhouden. De inhoud van de modules wordt bepaald door de onderwijsdoelen(opent in nieuw venster), de beroepskwalificaties(opent in nieuw venster) of een Europees Referentiekader. Naargelang de aard van de opleiding gelden er andere soorten doelen:

  • Eindtermen = minimumdoelen op het gebied van kennis, vaardigheden, inzicht en attitudes die de Vlaamse Gemeenschap noodzakelijk en bereikbaar acht voor een bepaalde cursistenpopulatie
  • Specifieke eindtermen = doelen op het gebied van vaardigheden, specifieke kennis, inzichten en attitudes gericht op het aanvatten van vervolgonderwijs of het fungeren als beginnende beroepsbeoefenaar
  • Basiscompetenties = doelen, afgeleid uit een referentiekader, met betrekking tot de kennis, vaardigheden en attitudes waarover een cursist beschikt om zich persoonlijk te ontwikkelen of maatschappelijk te functioneren of vervolgonderwijs aan te vatten of als beginnend beroepsbeoefenaar te kunnen fungeren
  • Beroepskwalificaties = officiële beschrijvingen van wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen

Naargelang de aard van het studiegebied gelden andere soorten inhouden:

    • Eindtermen
    • Specifieke eindtermen
    • Basiscompetenties
    • Eindtermen
    • Basiscompetenties
    • Competenties uit de beroepskwalificaties
    • Competenties uit een gevalideerd referentiekader
    • Basiscompetenties om de geletterdheid te ondersteunen

Structuur

Vind meer informatie over de structuur van het secundair volwassenenonderwijs.

Centra voor volwassenenonderwijs

Op zoek naar een centrum of opleiding volwassenenonderwijs? Vind alle informatie die je daarbij nodig hebt.

Levenslang leren

Het secundair volwassenenonderwijs is een belangrijke speler in levenslang leren omdat het mensen de middelen en kansen biedt om voortdurend te groeien, zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en hun persoonlijke en professionele doelen te bereiken.

Wie geen studiebewijs heeft maar wel ervaring opdeed via zelfstudie, werk of cursussen, kan een test afleggen en zo een officieel erkend bewijs verwerven via erkennen van verworven competenties of EVC.

Cursisten kunnen ook vrijstellingen(opent in nieuw venster) aanvragen bij het centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) voor een deel van de opleiding. Dan moeten bepaalde modules niet meer gevolgd worden.