In uw woning kan veel warmte verloren gaan via ramen met enkel of gewoon dubbel glas. Met betere beglazing (hoogrendementsglas) bespaart u energie én voldoet u aan de normen en verplichtingen.

Met de Premiezoekrobot krijgt u een overzicht van alle mogelijke premies.

Overzicht van premies voor ramen

Nieuw dubbel glas voor ramen in een woonhuis staat klaar om geplaatst te worden
© Karl Vogels

Investeert u in hoogrendementsbeglazing in een bestaande woning of appartement (aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006)? Dan kunt u in aanmerking komen voor deze premies van uw netbeheerder.

  • Als u de werken laat uitvoeren door een aannemer, kunt u van Fluvius een premie voor hoogrendementsglas krijgen.
  • EPC-labelpremie. U kunt deze premie krijgen als u een woning met slechte energieprestatie binnen de 5 jaar grondig renoveert en daardoor een bepaald EPC-label haalt.
    Of totaalrenovatiebonus: u kunt deze bonus krijgen als u minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt (met eindfactuur van de 1ste investering tussen 1-1-2017 en 31-12-2020, of bestelbon ondertekend in 2020).
  • Voor bepaalde huurders en verhuurders is er ook de huur-en-isolatiepremie.
  • Een projectbegeleider die per project minstens 10 woningen helpt energiezuinig maken kan een burenpremie voor een collectief renovatieproject krijgen.

Als u zowel het glas als het schrijnwerk vervangt in uw woning, kan het buitenschrijnwerk in aanmerking voor een renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Die premie geldt voor woningen van minstens 30 jaar oud en is o.a. afhankelijk van uw inkomen.

Sommigen gemeenten en provincies geven ook premies voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Met de Premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen ((opent in nieuw venster)) (op energiesparen.be) krijgt u een handig overzicht van alle premies waarvoor u in aanmerking komt.