Mijn VerbouwPremie voor dak vanaf 1 juli 2025
Vraag hier Mijn VerbouwPremie aan
Mijn verbouwloket is van 1 juli tot en met 31 augustus 2025 niet beschikbaar voor het indienen van een nieuwe aanvraag Mijn VerbouwPremie.
Mijn VerbouwLoket zal vanaf 1 juli 2025 tot en met 31 augustus 2025 niet beschikbaar zijn voor het indienen van een nieuwe aanvraag Mijn VerbouwPremie.
Om te vermijden dat u als aanvrager nadeel ondervindt van deze sluiting, voorzien we een overgangsmaatregel voor de ouderdom van de facturen. Dient u een premieaanvraag in tussen 01/09/2025 en 31/12/2025? Dan mag uw factuur dateren vanaf 01/07/2023. De facturen blijven dus wat langer geldig.
Voor premieaanvragen ingediend voor 1 juli 2025 blijft Mijn VerbouwLoket wel beschikbaar in deze periode.
Welke werken
Volgende werken, die door een aannemer uitgevoerd worden, komen in aanmerking voor de premie voor de categorie dak:
Isolatie
- plaatsen van nieuwe dakisolatie
- plaatsen van zoldervloerisolatie van een niet-verwarmde zolderruimte
- plaatsen van nieuwe dak- of zoldervloerisolatie samen met verwijdering van asbesthoudende materialen in de dakbedekking of het onderdak
Bonus asbestverwijdering - enkel samen met plaatsen van isolatie
- verwijderen van asbesthoudende materialen in de dakbedekking of het onderdak
Renovatie - enkel samen met plaatsen van nieuwe isolatie
afbraak en plaatsing van dakstructuren en vervanging door draagkrachtige elementen (denk maar bijvoorbeeld aan kepers)
plaatsen van onderdak bij hellende daken
plaatsen van waterdichte bedekking zoals dakpannen en roofing (ook rieten daken komen in aanmerking mits voldoende geïsoleerd - het riet op zich telt niet mee als isolatie)
behandeling van houten dakstructuren tegen zwammen en insecten
plaatsen van een dakdoorbreking, zoals de dak(vlak)ramen en de lichtkoepels die voorzien zijn van glas of polycarbonaat met een van maximaal 1,0 W/m²K en de lichtkokers (komt ook in aanmerking bij de categorie ramen en deuren mits voldoen aan ventilatievoorwaarden)
vervangen en plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen
overzetdaken op voorwaarde dat de oorspronkelijke dakbedekking geen asbest bevat
werken aan de schouw (voor zover gecombineerd met werken aan de draagstructuur en of dakbedekking)
Enkel het dak van en verwarmde ruimtes komt in aanmerking
(bijvoorbeeld geen onverwarmde bijgebouwen of vrijstaande garages).
Renovatiewerken komen enkel in aanmerking als het volledige gerenoveerde dak ook gelijktijdig een nieuwe isolatie kreeg met een van minstens 4,5 m²K/W. De eindfactuur van de isolatiewerken mag dus niet ouder zijn dan 2 jaar op de datum van de premieaanvraag (of tot en met 31/12/2025 niet ouder dan 01/07/2023).
Isolatie
een (bijkomende) isolatielaag met een Rd-waarde van minder dan 4,5 m²K/W
isolatie zoldervloer na isolatie hellend dak zelfde ruimte (en omgekeerd). U hebt recht op een premie voor de isolatie van het dak of van de zoldervloer, niet voor allebei:
- als de zolderruimte verwarmd wordt, komt alleen de isolatie van het dak in aanmerking
- als de zolderruimte niet verwarmd wordt, komt ofwel de isolatie van het dak ofwel de isolatie van de zoldervloer in aanmerking.
Als de zolderruimte niet wordt verwarmd en ook de ruimtes die grenzen aan de zolder niet worden verwarmd met een vast verwarmingstoestel, hebt u geen recht op een premie voor dak- of zoldervloerisolatie.
- isoleren en renoveren van het dak van een . Dit is een ruimte waarvan de dakbedekking voor minstens de helft transparant is en de toegevoegde wanden voor minstens de helft uit glas bestaan en die volledig kan afgesloten worden van de rest van de woning.
- groendak
Renovatie
alle renovatiewerken aan het dak als geen nieuwe isolatielaag met een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W werd geplaatst
overzetdak over asbesthoudende dakbedekking
natte of droge kalkbepleistering (gyproc) op muren en plafonds
een afdak boven een niet-gesloten ruimte, bijvoorbeeld boven een terras
het vervangen van een deel van de dakbedekking door PV-panelen (fotovoltaïsche panelen)
het reinigen van de dakbedekking en het voorzien van een waterdichte verflaag/coating
wegnemen en terug plaatsen van zonnepanelen
Doe-het-zelf komt niet in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie voor dak.
Voor wie
- Elke en die het dak of de zoldervloer van een bestaande die aan de leeftijdsvoorwaarde voldoet, isoleert en eventueel gelijktijdig asbest (dakbedekking of onderdak) verwijdert, komt in aanmerking voor een premie.
- Een uit de inkomenscategorie 3 en 4 of een verhuurder aan een woonmaatschappij kan Mijn VerbouwPremie aanvragen voor renovatiewerken (zie rubriek ‘Welke werken’) op voorwaarde dat het dak of de zoldervloer gelijktijdig voldoende geïsoleerd wordt.
- Bij werken aan de van het komt de basispremie voor het isoleren van het dak of de zoldervloer en eventueel voor de gelijktijdige asbestverwijdering toe aan de investeerder van het volledige appartementsgebouw. Is er een opgericht? Dan komt de premie toe aan hen. Eigenaar-bewoners die behoren tot de inkomenscategorie 3 en 4 en verhuurders aan een woonmaatschappij kunnen een aanvullende Mijn VerbouwPremie aanvragen voor alle bovengenoemde werken (zie rubriek ‘Welke werken’) aan het gemeenschappelijk dak. Als de basispremie voor 1 juli 2025 werd aangevraagd, kan ook een eigenaar-bewoner uit inkomenscategorie 2 tot 1 januari 2026 een aanvullende premie aanvragen.
- Enkel niet-commerciële instellingen (zoals vzw’s) en coöperatieve vennootschappen(opent in nieuw venster) komen in aanmerking voor dakisolatie van niet-woongebouwen.
Voor welk gebouw
- De woning, appartement of gebouw moet:
- in het Vlaams Gewest liggen;
- voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet
- of de eerste ingebruikname volgens de meest recente gegevens van de FOD Financiën dateert van voor 1 januari 2006.
- Volledige nieuwbouw, al dan niet na sloop komt niet in aanmerking
Voorwaarden
- De werken waarvoor u de premie aanvraagt zijn volledig uitgevoerd. U heeft hiervan een eindfactuur op het moment van de aanvraag.
- Enkel werken uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking.
- U kunt slechts om de 5 jaar (na van een eerdere goedgekeurde Mijn VerbouwPremie voor deze categorie) voor eenzelfde woning een premie krijgen voor de categorie dak. Vroeg u de voormalige renovatiepremie voor dakwerken tussen 7 mei 2022 en 30 juni 2022 (de dag na de bekendmaking van het besluit in het Belgisch staatsblad)? Dan begint de periode van 5 jaar al te lopen. Deze voorwaarde is woning- en persoonsgebonden (dus dezelfde eigenaar(s) en voor dezelfde woning):
- Bij verandering van eigenaar kan de nieuwe eigenaar wel opnieuw een aanvraag doen, ook al zijn de 5 jaren nog niet verstreken.
- U kunt wel voor een andere woning of gebouw een aanvraag doen binnen de 5 jaar.
- Behoort u als eigenaar-bewoner tot de inkomenscategorie 3 of 4 of verhuurt u aan een woonmaatschappij? Dan kunt u een premie krijgen voor renovatiewerken aan het dak, maar enkel als u het dak of de zoldervloer gelijktijdig laat isoleren met een van minstens 4,5 m²K/W.
- De nieuw geplaatste dak- of zoldervloerisolatie moet een van minstens 4,5 m²K/W hebben. Het isolatiemateriaal mag in verschillende lagen geplaatst worden. De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag of afwerkingslaag telt niet mee. Enkel de nieuwe isolatie met van minstens 4,5 m²K/W komt in aanmerking voor een premie.
- De die gebruikt worden voor de berekening van de worden bepaald volgens de richtlijnen van NBN B 62-002 of ETA (Europese Technische Goedkeuring) of komen voor op de CE-markering en de bijhorende DOP (Verklaring van Prestatie) van het product.
- Bij het isoleren van een hellend dak, moet u een dampscherm plaatsen langs de binnenkant van het gebouw.
- Isolatie via de binnenzijde van een hellend dak: Een dampscherm is altijd noodzakelijk.
- In het geval van PUR/PIR mét geïntegreerd dampscherm (aluminium folie) moet de continuïteit van het dampscherm verzekerd zijn door het afplakken van naden en randaansluitingen met Alu-tape.
- Gespoten pur (tussen de kepers) heeft geen geïntegreerd dampscherm. Hier moet een apart dampscherm geplaatst worden.
- Ook bij andere isolatiematerialen is een apart dampscherm verplicht.
- Overzetdak (met isolatie geplaatst boven de bestaande dakbedekking): er moet een dampscherm of sealing aangebracht worden boven de bestaande dakbedekking of het bestaande onderdak. De bestaande dakbedekking kan niet dienen als dampscherm.
- Sarkingdak met PUR-panelen: het dampscherm komt onder de panelen.
- Isolatie via de binnenzijde van een hellend dak: Een dampscherm is altijd noodzakelijk.
- Bij het isoleren van een plat dak is een dampscherm niet verplicht, maar wel aangeraden.
- Zoldervloerisolatie komt enkel in aanmerking voor een premie als de zolder niet verwarmd is. Een dampscherm aan de onderzijde van het isolatiemateriaal is aangeraden, maar geen verplichting.
- Voor asbestverwijdering aan het dak van een woning of appartementsgebouw, samen met het plaatsen van voldoende dakisolatie, komt u in aanmerking voor een bijkomende premie.
- Zowel de asbestverwijdering als het plaatsen van de dakisolatie moet door een aannemer gebeuren.
- De facturen van de dakisolatie en de asbestverwijdering mogen maximum 2 jaar oud zijn op de aanvraagdatum.
- Voor een niet-woongebouw kunt u geen bijkomende premie krijgen voor asbestverwijdering.
- De aannemer die het asbest verwijdert moet, op het moment van de uitvoering van de werken, een geldig attest hebben conform de bepalingen in de Codex ‘Welzijn op het werk’.
De asbestverwijdering moet gebeuren volgens Code Van Goede Praktijken OVAM ‘Veilig werken met asbestdaken en -gevels’ of de aannemer moet lid zijn van het ‘Asbestcharter voor dakaannemers’. - De melding van de asbestverwijdering is altijd verplicht conform de bepalingen in de Codex over het welzijn op het werk.
De meldingsdatum van asbestverwijdering moet voor de uitvoering van de werken of ten laatste op de dag van de asbestverwijderingswerken liggen. Ontbreekt de datum op het attest of ligt deze datum na de uitvoeringsdatum van de asbestverwijderingswerken dan kunt u geen bonus voor asbestverwijdering ontvangen.
- voor aannemers met werknemers is dit :
- datum melding van de werken bij FOD WASO (FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg) OF
- datum aangifte voor gevaarlijke werken 30bis bij de Sociale Zekerheid
- voor aannemers zonder werknemers is dit:
- datum aangifte voor gevaarlijke werken 30bis bij de Sociale Zekerheid
- voor aannemers met werknemers is dit :
- Het moet gaan over asbesthoudende materialen van de dakbedekking (bijv. golfplaten, leien) of van het onderdak. Verwijdering van asbest dat in andere toepassingen of gebouwdelen zat, geldt niet voor de premieverhoging (bijv. asbesthoudende buizen in of buiten schoorsteenkanalen).
- U kunt de aanvraag pas indienen vanaf de datum van de eindfactuur. De eindfactuur voegt u altijd aan uw aanvraag toe. Heeft u voorschotten betaald, dan voegt u deze tussentijdse facturen ook toe.
- De facturen van isolatie en renovatie mogen op de van de premie maximaal 2 jaar oud zijn (24 maanden). Is de eindfactuur voor isolatie ouder dan 2 jaar, dan worden ook de renovatiewerken niet aanvaard. Is enkel een tussentijdse factuur ouder dan 2 jaar, maar niet de eindfactuur, dan telt deze tussentijdse factuur niet mee voor de premieberekening.
Dient u een premieaanvraag in tussen 01/09/2025 en 31/12/2025? Dan mag uw factuur dateren vanaf 01/07/2023.
- Het totale factuurbedrag moet minimaal 1.000 euro (exclusief btw) zijn om in aanmerking te komen voor de premie.
- Facturen mogen in het Frans zijn.
- Facturen mogen van een buitenlandse aannemer zijn als de Belgische btw op de factuur toegepast wordt.
Bedrag
Raadpleeg de simulator(opent in nieuw venster) voor aanvragen vanaf 1 juli 2025.
- U kunt een premie krijgen tot 50% van de investering zonder btw voor isolatie en renovatie samen. De maximale premie bedraagt 5.750 euro.
- Het totale factuurbedrag van de categorie dak dat in aanmerking komt is minimaal 1.000 en maximaal 11.500 euro (exclusief btw). Bij een factuurbedrag hoger dan 11.500 euro wordt er voor de berekening van de premie geen rekening gehouden worden met het bedrag boven 11.500 euro.
- Er is een bijkomende premie voor asbestverwijdering van 8 euro per m². De totale premie is begrensd op 50% van het netto factuurbedrag.
- Is het procentuele premiebedrag lager dan de premie die een eigenaar-bewoner uit inkomenscategorie 2 zou krijgen voor dezelfde nieuw geplaatste dak- of zoldervloerisolatie? Dan zal u automatisch dit hogere premiebedrag krijgen.
- U kunt een premie krijgen tot 35% van de investering zonder btw voor isolatie en renovatie samen. De maximale premie bedraagt 4.025 euro.
- Het totale factuurbedrag van de categorie dak dat in aanmerking komt is minimaal 1.000 en maximaal 11.500 euro (exclusief btw). Bij een factuurbedrag hoger dan 11.500 euro wordt er voor de berekening van de premie geen rekening gehouden worden met het bedrag boven 11.500 euro.
- Er is een bijkomende premie voor asbestverwijdering van 8 euro per m². De totale premie is begrensd op 50% van het netto factuurbedrag.
- Is het procentuele premiebedrag lager dan de premie die een eigenaar-bewoner uit inkomenscategorie 2 zou krijgen voor dezelfde nieuw geplaatste dak- of zoldervloerisolatie? Dan zal u automatisch dit hogere premiebedrag krijgen.
- U kunt een premie krijgen van 16 euro per m² dakisolatie. Het aantal m² dakisolatie dat in aanmerking komt is begrensd op 100m². De premie bedraagt maximum 1.600 euro en niet meer dan 25% van het netto factuurbedrag..
- Er is een bonus van 8 euro per m² voor asbestverwijdering, begrensd tot een oppervlakte van 100m². De bijkomende premie voor asbestverwijdering bedraagt dus maximum 800 euro. De totale premie (isolatie + asbestverwijdering) is niet meer dan 50% van de totale netto factuur.
- Het totale factuurbedrag van de categorie dak moet minimaal 1.000 euro (exclusief btw) zijn.
- U kunt een premie krijgen van 8 euro per m² dakisolatie. Het aantal m² dakisolatie dat in aanmerking komt is begrensd op 100m². De premie bedraagt maximum 800 euro en niet meer dan 20% van het netto factuurbedrag..
- Er is een bonus van 8 euro per m² voor asbestverwijdering, begrensd tot een oppervlakte van 100m². De bijkomende premie voor asbestverwijdering bedraagt dus maximum 800 euro. De totale premie (isolatie + asbestverwijdering) is niet meer dan 50% van de totale netto factuur.
- Het totale factuurbedrag van de categorie dak moet minimaal 1.000 euro (exclusief btw) zijn.
Eigenaar-bewoner uit inkomenscategorie 4 & verhuurder aan een woonmaatschappij |
|
Eigenaar-bewoner uit inkomenscategorie 3 |
|
Eigenaar-bewoner uit inkomenscategorie 2 |
|
Eigenaar-bewoner inkomenscategorie 1, eigen-bewoner met meerdere eigendommen & investeerder |
|
- De investeerder in een appartementsgebouw (gemeenschappelijke delen) kan een premie krijgen van 16 euro per m² dakisolatie en maximum 40% van de factuur zonder btw.
- Het totale factuurbedrag moet minimaal 1.000 euro exclusief btw zijn. Er geldt geen maximuminvesteringsbedrag.
- Bij asbestverwijdering samen met dakisolatie verhoogt de premie met 8 euro per m² geplaatste isolatie tot maximaal 50% van het netto factuurbedrag van isolatie en asbestverwijdering samen.
premie voor dakisolatie |
|
bonus asbestverwijdering |
|
- De aanvullende premie geldt voor de eigenaar-bewoner uit inkomenscategorie 3 en 4 en de verhuurder aan een woonmaatschappij.
- De berekening gebeurt op dezelfde wijze als voor een eigenaar-bewoner uit inkomenscategorie 3 en 4 of verhuurder aan een woonmaatschappij voor een woning, verminderd met het proportioneel aandeel van het appartement van de basispremie. Het proportioneel aandeel van een apart berghok en/of garage telt niet mee.
- Het maximaal premiebedrag van de basispremie en de aanvullende premie samen is begrensd tot 5.750 euro of 4.025 euro, naar gelang inkomenscategorie.
- Het minimaal factuurbedrag van 1.000 euro (exclusief btw) geldt niet voor de aanvullende premie.
- De eventueel bijkomende premie voor asbestverwijdering zit in de basispremie en geldt niet voor de aanvullende premie.
Eigenaar-bewoner uit inkomenscategorie 4 & verhuurder aan een woonmaatschappij |
|
Eigenaar-bewoner uit inkomenscategorie 3 |
|
Overgangsmaatregel aanvraag aanvullende premie
Voor aanvragen van de aanvullende premie tot en met 31 december 2025 blijven de werken en voorwaarden van Mijn VerbouwPremie tot en met 30 juni 2025 gelden, als de basispremie werd ingediend voor 1 juli 2025.
Diende u de basispremie in voor 1 juli 2025?
- Naast de eigenaar bewoner uit de laagste inkomenscategorie (categorie 3 en 4) en verhuurder aan een woonmaatschappij, komt ook een eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie (categorie 2) nog tot 31 december 2025 in aanmerking voor de aanvullende premie.
- U kunt nog tot 31 december 2025 een aanvullende premie vragen voor binnenrenovatie en de categorie elektriciteit en sanitair met renovatie van een badkamer.
- U komt in aanmerking voor de premiebedragen en werken die geldig zijn tot en met 30 juni 2025.
Als de basispremie na 1 juli 2025 werd ingediend gelden sowieso de nieuwe voorwaarden voor de aanvullende premie.
Eigenaar-bewoner uit de laagste-inkomenscategorie (categorie 3 en 4) & verhuurder aan een woonmaatschappij | 35% en max. €4.025 - de basispremie |
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie (categorie 2) | 25% en max. €2.875 - de basispremie |
Bonus uitsluitend nachttarief | 2€/m² tot max. 50% van factuur zonder btw |
- Enkel een niet-commerciële instelling (zoals vzw’s) en coöperatieve vennootschap(opent in nieuw venster) kan voor een niet-woongebouw een premie krijgen van 4 euro per m² dakisolatie en maximum 40% van de factuur zonder btw.
- Het totale factuurbedrag moet minimaal 1.000 euro exclusief btw zijn.
- Er is geen bijkomende premie voor asbestverwijdering.
|
Welke documenten
Documenten die nodig zijn om de premie aan te vragen
- Verplichte documenten:
- factuur: zowel voorschot-, tussentijdse facturen als eindfacturen
- attest aannemer voor de plaatsing van de isolatie(PDF bestand opent in nieuw venster)
- in geval van asbestverwijdering en isolatie: attest asbestverwijdering(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Enkel voor een : grondplan van het gebouw (plattegrond) met aanduiding van de betrokken ruimtes.
- Optionele documenten:
- foto’s voor en na
- EPC bouw/ EPC verhuur
- plan architect.
- Sterk aangeraden documenten:
- Als u over een offerte beschikt, graag toevoegen aan de aanvraag.
- U moet alle documenten tot 2 jaar na de uitbetaling van de premie bijhouden. De originele documenten, de betalingsbewijzen van de facturen en de foto’s (voor en na de werken) moet u op vraag steeds kunnen voorleggen.
- Een overzicht van de noodzakelijke documenten (PDF bestand opent in nieuw venster)om Mijn VerbouwPremie aan te vragen, kunt u ook downloaden in PDF-vorm.
- Alle details over de aanvraagprocedure vindt u op de webpagina ‘Hoe vraag ik Mijn VerbouwPremie aan?’
Veelgestelde vragen
De meeste werken van Mijn VerbouwPremie moeten uitgevoerd worden door een aannemer, in sommige gevallen door een gecertificeerd aannemer.
Voor aanvragen van Mijn VerbouwPremie tot en met 30 juni 2025 in de categorie ‘Elektriciteit en sanitair’ en de categorie ‘Binnenrenovatie’ is doe-het-zelf echter wel toegelaten. Voor aanvragen vanaf 1 juli 2025 is doe-het-zelf enkel toegelaten in de categorie ‘Voorbereidingswerken sanitair en elektriciteit’.
Zelfbouwpakketten met ondersteuning van het bedrijf vallen ook onder doe-het-zelf.
Als u zelf aannemer bent en werken in uw eigen woning wilt uitvoeren, valt u onder de categorie doe-het-zelver, tenzij u een factuur van de werken (van uw eigen bedrijf dus) toevoegt.
U kunt ‘dakramen’ zowel indienen in de categorie dak als in de categorie ramen en deuren (buitenschrijnwerk van ramen met hoogrendementsbeglazing).
In de categorie ramen en deuren moet er voldaan worden aan alle voorwaarden: ventilatievoorwaarde, isolatiewaarde glas van maximaal 1,0 W/m²K ,…
In de categorie dak is er geen ventilatievoorwaarde. Het glas of polycarbonaat van de ramen moet wel een Ug-waarde van maximaal 1,0 W/m²K hebben. Het dakraam komt ook enkel in aanmerking als u het dak isoleert met een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W. Voor aanvragen tot en met 30 juni 2025 volstaat het dat het dak al voldoende isolatie heeft.
De volgens de regelgeving verplichte informatie op een factuur is de volgende:
- Naam en adres van leverancier of aannemer
- B.T.W.-identificatienummer van leverancier
- Factuurnummer
- Naam en adres van de persoon die de premie aanvraagt. Een offerte/factuur kan ook op naam van een inwonende partner of gezinslid staan. Ook wanneer deze partner geen eigenaar of aanvrager is zullen deze facturen aanvaard worden.
- Datum van afgifte van de factuur
- Datum en adres van de uitvoering van de werkzaamheden (verplicht vanaf 1-1-2014, ingevolge de Europese Factureringsrichtlijn)
- Omschrijving van de geleverde goederen en werken.
Men mag op de factuur naar een, eerder uitgereikt, gedetailleerd document verwijzen zoals een offerte, een leveringsbon, e.a.. Dit document moet dan wel als bijlage bij de factuur gevoegd worden. - De kostprijs, inclusief en exclusief btw (volgens de regelgeving moet de BTW afzonderlijk vermeld worden)
Omwille van vrij verkeer van goederen en diensten kunnen buitenlandse aannemers ook werken uitvoeren in België. Ze hoeven hiervoor geen zetel in België te hebben. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:
- Facturen zijn in het Nederlands. Facturen in het Frans en eventueel Engels worden ook aanvaard. Facturen, offertes en attesten in andere talen voldoen niet.
- Facturen zijn opgemaakt in euro en geen andere munteenheid.
- Er moet altijd Belgische btw op de factuur aangerekend worden en niet de btw van het land van de aannemer. Sommige aannemers zijn hier niet van op de hoogte. Is er toch buitenlandse btw aangerekend, dan blijft u de Belgische btw verschuldigd. Deze factuur zal niet aanvaard worden in de premieaanvraag. De Belgische btw zal nadien ook nog worden ingevorderd waardoor een dubbele belasting ontstaat. U vraagt de buitenlandse aannemer dan best om een creditnota en een nieuwe factuur met Belgische btw. U kan hem ook een teruggave van de aan hem betaalde buitenlandse btw vragen, maar dit kan problemen met zich meebrengen.
- KBO-nummer is niet verplicht voor buitenlandse aannemers die werken uitvoeren in België. Het is voldoende dat ze in dat geval enkel het BTW-nummer invullen op de factuur en het attest.
De premie voor het plaatsen van:
- nieuwe hoogrendementsbeglazing;
- dakisolatie;
- buitenmuurisolatie
- vloerisolatie;
- warmtepomp;
- zonneboiler
komt in aanmerking voor de BENO-pass als er voor de woning of het appartement reeds een BENO-pass werd geactiveerd. Indien voor de woning of het appartement voor 1 juli 2022 geen premie werd aangevraagd en goedgekeurd bij Fluvius voor een eerste investering waarvan de laatste factuur dateert van 2021, kan de BENO-pass niet meer geactiveerd worden.
Een aanbouw of uitbouw is een uitbreiding van de woning: het uitbouwen van de woning/hoofdgebouw om een bestaande ruimte te vergroten of aanbouwen aan de woning/hoofdgebouw om een extra ruimte te creëren. Voor een aanbouw of uitbouw van de woning kunt u Mijn VerbouwPremie aanvragen voor alle categorieën van werken, uitgezonderd een veranda.
Voor een veranda is Mijn VerbouwPremie niet mogelijk. Een veranda is een ruimte waarvan de dakbedekking voor minstens de helft transparant is en de toegevoegde wanden voor minstens de helft uit glas bestaan, en die volledig kan worden afgesloten van de rest van de woning.
Een aan- of uitbouw komt ook in aanmerking voor Mijn VerbouwLening.
Sommige renovatiewerken moet u spontaan en verplicht melden aan het kadaster (aangifteformulier 43B). Informeer u grondig over welke renovatiewerken u moet melden en wanneer u dit moet doen. Mijn VerbouwPremie stuurt geen gegevens door naar het kadaster.
Als de plaatsing van het zelf aangekochte materiaal (bv. isolatie) door een aannemer gebeurt, is dit geen doe-het-zelf. Zowel de facturen voor de plaatsing van de aannemer als de facturen van het materiaal komen dan in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie. De facturen mogen weliswaar niet ouder zijn dan 2 jaar op de datum van de premieaanvraag.
De facturen voor de aankoop van het materiaal moeten wel op het domicilieadres van de aanvrager (of zijn inwonende partner) staan.
Voor aanvragen van Mijn VerbouwPremie vanaf 1 juli 2025, kan een aanvrager uit categorie 3 of 4 (laagste inkomenscategorieën en verhuurders aan woonmaatschappij) enkel een premie krijgen voor renovatiewerken aan dak, buitenmuur of vloer als er ook voldoende nieuwe isolatie werd geplaatst.
Wat aanvaarden we dan als nieuwe isolatie?
U heeft voor de isolatie een geldige factuur voor het plaatsen van isolatie (geen doe-het-zelf). De eindfactuur voor het isoleren is niet ouder dan 2 jaar op de datum van de premieaanvraag. De isolatiewerken moeten dus ook in aanmerking komen voor de premie.
Het volstaat dus niet dat de woning al voldoende isolatie heeft, die bijvoorbeeld 4 jaar geleden werd geplaatst.
De isolatie wordt uiteraard geplaatst op hetzelfde dak/buitenmuur of vloer als de renovatiewerken.