Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wetenschappelijke monitoring en onderzoek i.k.v. het actieplan ‘Iedereen digitaal’ E-inclusie

Wetenschappelijke monitoring en onderzoek i.k.v. het actieplan ‘Iedereen digitaal’

Tijdens de uitrol van het actieplan ‘Iedereen digitaal’ wordt ingezet op een wetenschappelijke onderbouw over e-inclusie. Dit om te verzekeren dat de relancemiddelen zo efficiënt en impactvol mogelijk worden besteed.

De wetenschappelijke onderbouw gebeurt door de Universiteit van Gent in combinatie met de Vrije Universiteit Brussel. Hiervoor werd een overheidsopdracht gegund die loopt t.e.m. juni 2025.

De doelstelling van de opdracht is drieledig:

Jaarlijkse monitoring

In de eerste plaats ligt de nadruk op de jaarlijkse monitoring van de verschillende trajecten binnen het Iedereen Digitaal actieplan en meet het de impact van de uitgerolde trajecten o.b.v. wetenschappelijk onderzoek zodat er waar nodig kan worden bijgestuurd om de relancemiddelen zo efficiënt mogelijk te besteden.

Beleidsvoorbereidend onderzoek

In de tweede plaats worden er ieder jaar (2023, 2024, 2025) twee kortlopende beleidsvoorbereidende onderzoeken opgezet. De focus ligt hierbij op het identificeren van de verschillende drempels die ervaren worden door digitaal kwetsbare doelgroepen en op het aanreiken van toekomstig beleid en de acties die nodig zijn.

Toelichting resultaten

In de derde plaats worden de resultaten gepresenteerd op (netwerk)events rond digitale inclusie, georganiseerd door partners binnen het actieplan ‘Iedereen digitaal’. Op die manier worden lokale besturen en organisaties die werken rond digitale inclusie in Vlaanderen op de hoogte gebracht van interessante aanbevelingen komende uit de onderzoeksresultaten.