Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tentoonstelling 20 jaar stadsvernieuwing in Vlaanderen

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘20 jaar stadsvernieuwing’ geeft een overzichtelijke inkijk op de stadsvernieuwingsprojecten van de afgelopen 20 jaar. Hiervoor heeft team Stedenbeleid de opdracht gegeven aan Architecture Workroom Brussels om een tentoonstelling uit te werken die op 28 april 2022 werd gepresenteerd. De tentoonstelling zal doorheen Vlaanderen reizen om iedereen de kans te bieden om 20 jaar stadsvernieuwing te aanschouwen.

Tentoonstelling ‘Stadsvernieuwing is mensenwerk’

© Architecture Workroom Brussels (i.o.v. Agentschap Binnenlands Bestuur)

Twintig jaar geleden riep Vlaanderen het instrument Stads­vernieuwing in het leven, met als doel de steden nieuw leven in te blazen en de stadsvlucht te keren. De tentoonstelling ‘Stadsvernieuwing is mensenwerk’ blikt terug op twintig jaar werking van het instrument.

‘Stadsvernieuwing is mensenwerk’ brengt in beeld hoe Stadsvernieuwing een vliegwiel is voor lokale verandering. De tentoonstelling vertelt hoe het instrument niet enkel in stenen, maar ook en vooral in mensen investeert. Ze maakt de balans op en belicht het belang van Stadsvernieuwing in het licht van de huidige maatschappelijke uitdagingen.

Een reizende tentoonstelling

De tentoonstelling opende een eerste keer de deuren op 28 april 2022 in Lamot, Mechelen. Nadien zal de tentoonstelling verder rondreizen door Vlaanderen. Ze houdt halt in verschillende steden met een programma van stadsdebatten.

De tentoonstelling werd gecureerd door Architecture Workroom Brussels in partnerschap met het Team Stedenbeleid, Public Space (redactie), Vormen (scenografie), Sara Thewissen (vormgeving) en met bijdragen van de kwaliteitskamer (Linda Boudry, Els Vervloesem, Michiel Dehaene, André Loeckx, Stefan Devoldere, Joeri De Bruyn, Stefaan Tubex, Thierry Goossens).

Stadstaferelen

De ‘Stadstaferelen’ brengen tien type-­plekken of type­-omgevingen in beeld waar het instrument Stadsvernieuwing mee vorm aan heeft gegeven in de afgelopen twintig jaar. De beelden van fotograaf Bas Bogaerts laten zien welke nieuwe manieren van wonen, werken, verplaatsen, samenleven, produceren en ontspannen deze plekken mogelijk hebben gemaakt in de stad.

Transformatieportretten

De ‘Transformatie­portretten’ brengen het mensenwerk achter complexe veranderingsprocessen in beeld. De zes kortfilms werden in samenwerking met documentairemaker Bertrand Lafontaine gerealiseerd. Ze werpen een blik achter de coulissen van de transformatie van zes stedelijke plekken in Vlaanderen. De mensen die de stadsvernieuwingsprojecten hebben gedragen, ontworpen en gerealiseerd of er vandaag in huizen, komen aan het woord.

Hoekstenen

De ‘Hoekstenen’ belichten tien fundamentele principes of krachtlijnen van het instrument die we ook in de toekomst moeten bewaren en versterken. Verschillende objecten en beelden verwant aan de stadsvernieuwingsprojecten illustreren elk van deze hoekstenen.

Toekomstvisie op stadsvernieuwing en stedelijkheid in Vlaanderen

Met deze opdracht willen we komen tot een nieuwe herijkte visie op stads- en stedelijke vernieuwing voor de komende jaren.