Gedaan met laden. U bevindt zich op: Conferentie van Europese burgemeesters - diversiteitsthema door lokale besturen Nieuwsberichten over stedenbeleid

Conferentie van Europese burgemeesters - diversiteitsthema door lokale besturen

Nieuwsbericht
1 maart 2024

Op vrijdag 19 april verwelkomt de Vlaamse Overheid burgemeesters en professionals uit alle hoeken van Europa in Mechelen in het kader van het Europees voorzitterschap. Het centrale thema van de dag is de aanpak van diversiteit bij lokale besturen. Onderwerpen als plan samenleven, leefbaarheid, ondernemerschap en diversiteit passeren de revue. Dit congres wordt georganiseerd door het Agentschap Binnenlands Bestuur. Er is ook een tentoonstelling ‘Stedelijke vernieuwing is mensenwerk’ te bezoeken.

In het hart van Europa, onder auspiciën van het Belgische EU-voorzitterschap, zet deze conferentie de schijnwerpers op baanbrekende initiatieven en beleidsmaatregelen die de diversiteit bevorderen en de sociale cohesie versterken. Deze initiatieven en beleidsmaatregelen komende van gemeenten uit Vlaanderen en heel Europa. De Vlaamse Regering nodigt burgemeesters en vertegenwoordigers van lokale overheden uit om (1) bijeen te komen, (2) inzichten uit te wisselen, (3) van elkaar te leren en (4) gezamenlijk te onderzoeken hoe we collectief diversiteitsbeleid kunnen bevorderen en de sociale cohesie kunnen versterken. Door deelname geeft jouw bestuur ook vorm aan het lokaal diversiteitsbeheerstraject.

Tentoonstelling/ Stedelijke vernieuwing is mensenwerk

Ruim twintig jaar geleden creëerde Vlaanderen het instrument ‘Stadsvernieuwing’. Ieder stadsvernieuwingsproject draagt bij aan een leefbare, duurzame en inclusieve stad. De investering in bakstenen is vooral een investering in mensen. Deze expo geeft een idee hoe stadsvernieuwing een hefboom kan zijn voor ‘Samenleven in verscheidenheid’ en is gratis toegankelijk.