Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het Agentschap Binnenlands Bestuur en Audit Vlaanderen lanceren een zelfevaluatie-instrument ICT-risico’s voor lokale besturen Nieuwsberichten

Het Agentschap Binnenlands Bestuur en Audit Vlaanderen lanceren een zelfevaluatie-instrument ICT-risico’s voor lokale besturen

Nieuwsbericht
27 juni 2023

Om lokale besturen te ondersteunen bij het identificeren en beheren van ICT-risico’s, ontwikkelden het Agentschap Binnenlands Bestuur en Audit Vlaanderen een toegankelijk zelfevaluatie-instrument. Hiermee kunnen steden en gemeenten zelf evalueren in welke mate ze voldoende beheersmaatregelen nemen om:

  • de ICT-risico’s te identificeren en op te volgen;
  • de continuïteit van de werking van de ICT-systemen van uw lokaal bestuur te kunnen garanderen;
  • de veiligheid van uw ICT-systemen en ICT-omgeving gepast op te volgen;
  • ICT voldoende aandacht te geven als onderdeel van de organisatiebeheersing.

Op basis daarvan kan je vervolgens gericht de nodige stappen zetten om de verschillende ICT-risico’s beter te beheren.

Wil je weten hoe goed jouw stad of gemeente ICT-risico’s beheert? Het zelfevaluatie-instrument voor ICT-risico’s vind je op de website van Audit Vlaanderen(opent in nieuw venster).

Vulde je de vragenlijst in en wil je verder aan de slag met de belangrijkste ICT-risico’s, maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan zeker een kijkje op de projectpagina van het project Cyberveilige Gemeenten(opent in nieuw venster) van VVSG, met steun van het Agentschap Binnenlands Bestuur, voor het overzicht van handige sjablonen, richtlijnen en draaiboeken. Daarnaast kan je ook enkele nuttige kennisartikelen van het Vlaamse Cyber Response Team raadplegen.

Audit Vlaanderen publiceerde onlangs de thema-audit ‘beheer van ICT-risico’s bij lokale besturen’, waarvoor 144 lokale besturen zijn bevraagd. Uit die thema-audit blijkt dat steden en gemeenten de voorbije jaren belangrijke stappen hebben gezet op vlak van informatieveiligheid, mede onder impuls van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Maar toch geven de meeste steden en gemeenten aan dat een duidelijke ICT-strategie ontbreekt en dat belangrijke ICT-risico’s tot op heden nog onvoldoende in kaart gebracht en beheerd worden.

Wil je tot slot meer weten over de thema-audit van Audit Vlaanderen? Het volledige rapport vind je terug op de website van Audit Vlaanderen(opent in nieuw venster).