Gedaan met laden. U bevindt zich op: Slimme stad, tevreden burger? Nieuwsberichten

Slimme stad, tevreden burger?

Nieuwsbericht
23 november 2023

Op 12 december organiseert het Knowledge Centre Data & Society in samenwerking met de VVSG met de ondersteuning van VLAIO een inspirerende themanamiddag: ‘Inspraak en afwegingen bij AI en datatoepassingen op lokaal niveau’.

© VVSG

Een van de plekken waar de impact van AI en datatoepassingen echt voelbaar is voor de burger is het lokale niveau, de stad of gemeente. Dit gaat gepaard met een aantal grote en kleinere uitdagingen: hoe organiseer je bijvoorbeeld inspraakmomenten? Tot op welk niveau zijn burgers bereid om een stuk privacy af te staan in ruil voor meer veiligheid of comfort? Welke juridische aspecten moet je als bestuur in overweging nemen?

Ben je benieuwd hoe je als lokale overheid burgers kunt betrekken bij het technologiebeleid van je stad? Wil je meer te weten komen over datawalks en hoe je een verantwoord camerabeleid kunt realiseren? Dan mag je deze bijeenkomst niet missen!

Zet 12 december in je agenda en schrijf je in(opent in nieuw venster)! Het event is gratis maar de plaatsen zijn beperkt!

Enkele topics:

  • Maarten van Veen (PhD)(Stadslab Eindhoven) vertelt over de diverse manieren waarop het stadslab inwoners betrekt bij het technologiebeleid van de stad.
  • Het Kenniscentrum Data en Maatschappij deelt de resultaten van hun onderzoek naar AI in openbare ruimtes en legt uit hoe je zelf een hashtag#datawalk kan organiseren.
  • Het Kenniscentrum Data en Maatschappij en VVSG lichten toe welke overwegingen belangrijk zijn bij het opzetten en uitvoeren van een verantwoord lokaal camerabeleid.
  • Het Agentschap Binnenlands Bestuur verduidelijkt de beveiligingsrichtlijnen voor lokale overheden bij de aanschaf van nieuwe camerasystemen of het veilig houden van bestaande systemen.
  • Cranium deelt een praktijkervaring over verantwoord gebruik van cameratechnologie en software.