Gedaan met laden. U bevindt zich op: Giess den Kiez Berlijn Goede praktijken rond open data

Giess den Kiez Berlijn

Opzet

Giess den Kiez (Giet de buurt) is een Berlijns platform dat het probleem wil aanpakken van dorre en hete zomers waardoor bomen uitdrogen en op lange termijn schade lijden door burgers aan te moedigen een boom te adopteren en water te geven. Het project is een gecoördineerde inspanning om stedelijke gebieden te irrigeren en burgerparticipatie mogelijk te maken. Op een kaartoverzicht staan stippen voor bomen, en een kleurcoderingssysteem geeft aan hoeveel water ze nodig hebben.

Het platform maakt het mogelijk om te weten te komen of de bomen in uw straat water nodig hebben en de behoeften van verschillende gebieden van de stad; en te laten zien dat u voor een boom zorgt en ideeën met anderen uit te wisselen.

Giess den Kiez maakt gebruik van verschillende gegevensbronnen, namelijk het Geoportal Berlin: Street Trees dataset, Geoportal Berlin: Plant Trees dataset, de Duitse Weather Service, en de locaties van pompen van Open Street Map. Alle bronnen zijn openbaar en kunnen door iedereen worden hergebruikt.

Belangrijkste lessen

  • Open data kunnen gebruikt worden om burgers te betrekken in positieve initiatieven.
  • Open data die uit verschillende bronnen gecombineerd worden kunnen extra waarde opleveren.
  • Open data die door communities van vrijwilligers en burgers worden bijgehouden kunnen een toegevoegde waarde betekenen (bvb de locaties van pompen op OSM in dit geval).