Gedaan met laden. U bevindt zich op: InterSense Goede praktijken rond open data

InterSense

Opzet

InterSense (Cajulab) is een project dat via het gebruik van drones en het verwerken van verschillende databronnen een verbeterde productie van cashewnoten wil creëren, rekening houden met het veranderende klimaat in Bénin. De centrale overheid in Bénin wil de productie van de noten verdrievoudigen, maar dit gaat ten koste van de lokale natuur (ontbossing, uitputting van de gronden, verminderen van de biodiversiteit). Daarenboven ontbreekt het de lokale landbouwers aan inzichten, kennis en middelen over de klimaatverandering.

Door gebruik te maken van eigen verzamelde fotografische bronnen (via drones) en opengestelde satellietdata wordt een algoritme ontwikkeld die cashewplantages in kaart brengt.

Belangrijkste lessen

  • Open data ontsluiten staat niet op zichzelf: in het project is ondertussen meer dan 6TB aan fotografisch materiaal ontwikkeld dat gebruikt wordt in de beleidsvoering, maar ook via opleidingen aan de lokale boeren inzicht geeft over de tijd heen wat de impact is van ontbossing. Daarnaast begrijpen lokale ambtenaren beter wat de mogelijkheden zijn van datagedreven werken.