Gedaan met laden. U bevindt zich op: Leeromgeving open data Open Data beleid

Leeromgeving open data

De leeromgeving open data dient om de inhoud uit het handboek ‘Open Data voor lokale besturen’ beter te vertalen naar de praktijk.

Hoe ga je te werk?

 • Stap 1

  Ga naar de online leeromgeving. Eens op de website kan je verder gaan met stap 2 (meld je aan of registreer je)

 • Stap 2

  Eens op de website van de online leeromgeving moet je vervolgens inloggen om naar jouw startpagina te gaan.

  Indien het je eerste keer is op de online leeromgeving, dan zal je eerst moeten registreren. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken en vervolgens je registreren als nieuwe gebruiker.

  Wanneer de registratie is gelukt, zal je een bevestigingsmail krijgen van smartflanders@vlaanderen.be om jouw e-mailadres te verifiëren. Door op de link te klikken in de bevestigingsmail zal je toegang krijgen om in te loggen.

 • Stap 3

  Nadat je bent aangemeld kom je op de overzichtspagina van je cursussen terecht. Indien je nog niet ingeschreven bent voor de cursus ‘open data bij lokale besturen’ zal dit overzicht leeg zijn. Als je op ‘startpagina’ klikt, krijg je de optie om je in te schrijven voor de cursus ‘open data bij lokale besturen’. Klik op de titel van de cursus. Vervolgens krijg je onderaan de pagina een knop om je in te schrijven voor de cursus ‘open data bij lokale besturen’.

  Nadien kom je op de startpagina terecht van deze cursus. Je kan later steeds naar de cursus gaan via ‘mijn cursussen’. Daar vind je tevens hoe ver je staat in het voltooien van de cursus.

 • Stap 4

  Vooraleer van start te gaan met de cursus is het aangewezen om eerst een korte stand van zaken te krijgen van het open databeleid binnen de organisatie van het lokaal bestuur.

  Doorloop de 39 vragen, verdeeld over 7 domeinen, om een overzicht te krijgen. Dit overzicht bestaat uit een tabel met een score op 10 voor elk domein. Zo kan je zien waar je nog kan op kan inzetten.

 • Stap 5

  Bekijk per lesonderdeel de verschillende presentaties en filmpjes. Eens je een lesonderdeel hebt overlopen, voer de test uit.

Quick Scan

Vooraleer je in het lesmateriaal duikt is het zinvol om eerst een (korte) stand van zaken te krijgen.

De ‘quick scan’ bestaat uit 39 vragen, opgedeeld in 7 domeinen en geven je een snelle blik over het open data beleid binnen je organisatie als lokaal bestuur.

Hierbij kan je zien waar je mogelijks meer op kan inzetten.

Handboek 'Open Data voor lokale besturen'

De leeromgeving open data past binnen een ruimere opdracht van het open data instrumentarium.

Het lesmateriaal is opgebouwd vanuit het handboek ‘Open Data voor lokale besturen’.

Vragen

Indien je vragen, opmerkingen of suggesties hebt, laat dit gerust weten.
Contacteer ons via e-mail: stedenbeleid@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).