Eetkamer van een rusthuis
© Frederiek Vande Velde

Wie 65 jaar of ouder is, kan terecht in een woonzorgcentrum. Een woonzorgcentrum is in de eerste plaats bedoeld voor wie niet meer thuis kan wonen. Het is dus pas als andere zorgformules, zoals mantel- en thuiszorg, geen oplossing meer bieden en u bijna permanent verzorging en hulp nodig hebt, dat u naar een woonzorgcentrum verhuist.

U hebt als bewoner van een woonzorgcentrum uw eigen kamer en leefruimte. Uiteraard kunt u als bewoner het centrum in- en uitgaan als u dat wilt en kunnen familieleden of vrienden bij u langskomen wanneer u dat wilt. U kunt rekenen op extra ondersteuning, van huishoudelijke hulp en hulp bij dagdagelijkse taken tot verzorging en verpleging.

Aan een woonzorgcentrum kan ook een serviceflatgebouw, dagverzorgingscentrum of centrum voor kortverblijf verbonden zijn.

RVT-bedden en ROB-bedden

Het overgrote deel van de woonzorgcentra is ook erkend als RVT ('Rust- en verzorgingstehuis'). Dat wil zeggen dat er in een woonzorgcentrum ook plaatsen beschikbaar zijn voor de opvang van zwaar zorgbehoevende ouderen. Deze plaatsen worden aangeduid als RVT-bedden. Voor deze plaatsen krijgt het woonzorgcentrum een hogere tussenkomst van het RIZIV. De overige opvangplaatsen in een woonzorgcentrum worden door het RIZIV aangeduid met de omschrijving 'bedden Rustoorden voor Bejaarden' (ROB-bedden).

Kwaliteitsmeting van woonzorgcentra

Zorg en Gezondheid organiseerde een enquête over de kwaliteit van leven in de Vlaamse woonzorgcentra. Bijna zevenduizend bewoners gaven hun mening over de kwaliteit van hun leven in het woonzorgcentrum.

Op de website van Zorg en Gezondheid vindt u de resultaten van de bevraging ((opent in nieuw venster)).

Een woonzorgcentrum zoeken

Vragen of klachten

Met vragen en klachten over een ouderenzorgvoorziening, kunt u terecht bij de Woonzorglijn.

Veelgestelde vragen