Welke toelating tot arbeid is vereist?
Of de toekomstige werknemer een toelating tot arbeid nodig heeft en zo ja, welke procedure daarvoor gevolgd moet worden, hangt af van de volgende elementen.
Een EER-lidstaat of Zwitserland
Heeft de toekomstige werknemer de nationaliteit van een van de lidstaten van de EER of Zwitserland? Dan heeft hij geen toelating tot arbeid nodig. Hij mag om het even welke job uitoefenen in Vlaanderen bij om het even welke werkgever.
Andere lidstaat
Als de toekomstige werknemer niet de nationaliteit van een EER-lidstaat of Zwitserland heeft, heeft hij een toelating tot arbeid nodig.
Een gedetacheerde werknemer wordt door zijn buitenlandse werkgever naar België gestuurd om er voor een bepaalde tijd te werken. Hij blijft dus in dienst van zijn buitenlandse werkgever. Elke detachering moet via een Limosa-aangifte worden aangegeven aan de Belgische autoriteiten.
De buitenlander is gedetacheerd
Als de gedetacheerde werknemer onderdaan is van een EER-lidstaat of Zwitserland, heeft hij nooit een toelating tot arbeid nodig.
Als de gedetacheerde werknemer geen onderdaan is van een EER-lidstaat of Zwitserland (ook een 'derdelander' genoemd), heeft hij altijd een toelating tot arbeid nodig, behalve als hij om een andere reden van die verplichting is vrijgesteld (zie hierna: 'Wie heeft geen toelating tot arbeid nodig?').
De buitenlander is niet gedetacheerd
De toekomstige werknemer heeft een toelating tot arbeid nodig.
De buitenlander verblijft al in België
- Een buitenlander met onbeperkt verblijfsrecht heeft geen toelating tot arbeid nodig. Hij mag bij om het even welke werkgever om het even welk beroep uitoefenen. Om met een buitenlands diploma in Vlaanderen of bij een Vlaamse werkgever in Brussel te werken, kan een gelijkwaardigheidserkenning van het diploma in dat geval nodig of nuttig zijn.
- Een buitenlander met beperkt verblijfsrecht
heeft op zijn verblijfsdocument een vermelding of hij al dan niet mag werken.
De buitenlander verblijft nog niet in België
De toekomstige werknemer heeft een toelating tot arbeid nodig.
Maximaal 90 dagen
Buitenlanders die maximaal 90 dagen in België willen werken, hebben daarvoor een arbeidskaart en arbeidsvergunning nodig.
Maximaal 90/180 dagen met Schengenvisum
Buitenlanders die maximaal 90/180 dagen met Schengenvisum in België willen werken, hebben daarvoor een arbeidskaart en arbeidsvergunning nodig.
Meer dan 90 dagen
Buitenlanders die meer dan 90 dagen in België willen werken, hebben daarvoor een gecombineerde vergunning van bepaalde duur (single permit) nodig.
Het soort werk dat de buitenlander zal verrichten, bepaalt of hij zal worden toegelaten tot de arbeidsmarkt. Alleen bepaalde categorieën van buitenlandse werknemers komen in aanmerking.
Voor elke categorie zijn er verschillende inhoudelijke criteria, voorwaarden en procedures om een gecombineerde vergunning van bepaalde duur of een arbeidskaart met arbeidsvergunning te krijgen.
Wie heeft geen toelating tot arbeid nodig?
Een buitenlander mag niet in Vlaanderen beginnen te werken zonder dat hij vooraf een toelating tot arbeid heeft verkregen. Maar sommige categorieën van buitenlanders hebben geen toelating tot arbeid nodig om hier te mogen werken.
Buitenlanders die de nationaliteit hebben van een van de lidstaten van de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland, hebben geen toelating tot arbeid nodig. Zij mogen, net als Belgische werknemers, om het even welke job uitoefenen in Vlaanderen bij om het even welke werkgever.
De Europese Economische Ruimte bestaat uit alle EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.
Is de buitenlander niet naar Vlaanderen gekomen om hier te werken, maar bijvoorbeeld in het kader van gezinshereniging of als vluchteling? Dan zijn er twee mogelijkheden.
Onbeperkt verblijfsrecht
Een buitenlander met onbeperkt verblijfsrecht heeft geen toelating tot arbeid nodig. Hij mag bij om het even welke werkgever om het even welk beroep uitoefenen.
Beperkt verblijfsrecht
Op het verblijfsdocument van een buitenlander met beperkt verblijfsrecht staat vermeld of hij al dan niet mag werken.
Lees hier voor welk verblijfsstatuut of welk beroep u geen 'toelating tot arbeid' nodig hebt.
Een buitenlander die in Vlaanderen wil komen werken als zelfstandig ondernemer, heeft daarvoor een beroepskaart nodig.
Buitenlandse werknemers die voor een korte periode naar Vlaanderen komen voor werk dat verband houdt met de aard van hun beroep, hebben daarvoor geen toelating tot arbeid nodig. Het gaat daarbij om korte opdrachten:
- als handelsvertegenwoordiger, journalist, sporter, artiest of deelnemer van een wetenschappelijk programma
- als diplomaat of medewerker van een overheidsdienst of internationaal vervoer.
Studenten met een geldige verblijfstitel hoeven geen toelating tot arbeid aan te vragen om studentenarbeid te verrichten.
Buitenlanders die niet de nationaliteit van een EER-lidstaat of Zwitserland hebben en die een verblijfsrecht als student hebben, mogen in België tot 20 uren per week arbeidsprestaties verrichten zonder toelating tot arbeid, op voorwaarde dat die prestaties verenigbaar zijn met hun studies.
Tijdens de vakantieperiodes gelden die beperkingen niet (op basis van artikel 10, 2° van het KB van 2 september 2018).
Contact
- Adres
Departement Werk en Sociale Economie
Team arbeidskaarten BrusselEllipsgebouw
Koning Albert II laan 35 (bus 20), 1030 Schaarbeek, België
Routeplanner (opent in nieuw venster)- Telefoon
- 02 553 43 00
- arbeidskaart@vlaanderen.be
- Adres
Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken
Dienst Vreemdelingenzaken44 Kubus
Pachecolaan 44, 1000 Brussel, België
Routeplanner (opent in nieuw venster)- Telefoon
- 02 488 80 00
- infodesk@ibz.fgov.be